Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Parel op Funda: gerenoveerd rijksmonument in Witmarsum

Een woning om bij weg te dromen!

Tekst: redactie Noorderland | Fotografie: Makelaardij Friesland / Funda

Het is een hobby van velen: Funda afstruinen op zoek naar bijzondere woningen. Niet om te kopen, maar gewoon om lekker bij weg te dromen. Deze week: een rijksmonument in Friesland.

Unieke woning in Witmarsum

Een bijzondere combinatie van oud en nieuw, klassiek en modern, kunstzinnig en sfeervol: je vindt 't allemaal in deze woning in Witmarsum, een dorp in Zuidwest-Friesland. Het huis is een nationaal monument en is gebouwd in 1740. Vroeger was het een dorpscafé, maar sinds 2021 een officieel woonhuis. En wát voor eentje: met een woonoppervlakte van 344 vierkante meter heeft het maar liefst twee woonkamers – met leefkeuken –, vier slaapkamers, een dakterras, een grote achtertuin en een heuse bar. De vraagprijs voor dit alles? 849.000 k.k.

Hoge ramen en houten balken

De afgelopen jaren is het pand grondig verbouwd. Onze ogen vallen gelijk op de hoge ramen, de houten balken en de mooie visgraatvloer. Ook de indrukwekkende inrichting van de huidige eigenaren valt op. We spotten namelijk in een van de woonkamers een authentieke houten bar. Een leuke knipoog naar de vroegere functie van het pand, en natuurlijk ideaal voor gezellige borrels en feestjes.

Nieuwsgierig geworden? De woning staat al een paar weken te koop op Funda

Authentieke bar

Friese stadjes

Ook over de omgeving valt genoeg te zeggen: het dorpje Witmarsum ligt in de buurt van het IJsselmeer en tal van andere Friese plaatsen zoals Sneek, Franeker, Bolsward en Harlingen. En wie voor werk in de Randstad moet zijn, hoeft slechts een uurtje te rijden. Da’s handig, toch? Wij zijn in ieder geval helemaal verliefd op dit unieke huis!