Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Parel op Funda: oude pastoriewoning in Friesland

Hiervan gaat ons hart sneller kloppen!

Tekst: redactie Noorderland | Fotografie: Struiksma Makelaars Sneek / Funda

Het is een hobby van velen: Funda afstruinen op zoek naar bijzondere woningen. Niet per se om te kopen, maar ook gewoon om bij weg te dromen. Deze week: een historische pastoriewoning in Scharnegoutum.

Terug van toen

Een gezellig bloemetjesbehang, veel opvallende kleuren en Delfts blauwe tegels bij de haard: je kijkt je ogen uit in deze parel in Scharnegoutum, een dorp onder de rook van Sneek. De woning is gebouwd in 1864 en was tot 2008 in gebruik als pastorie – de woning van een pastoor of predikant – van de achterliggende Martenskerk.

In 2013 hebben de huidige eigenaren de woning flink onder handen genomen. Het pand is gerenoveerd en verduurzaamd, maar het ademt nog wel de sfeer van toen. Zo heeft de woning nog authentieke plafonds (maar liefst 3,5 meter hoog!), en-suite deuren, houten inbouwkasten en een prachtige eikenhouten vloer. Daar gaat ons hart sneller van kloppen!

Groene vingers

Het huis heeft een woonoppervlakte van maar liefst 400 vierkante meter en heeft vijf slaapkamers. De huidige eigenaren hebben op de eerste verdieping een bed & breakfast gecreëerd, dus met deze woning kun je alle kanten op. Verder kunnen mensen met groene vingers helemaal hun hart ophalen: de woning heeft een fraaie tuin met fruitbomen van oud-Friese rassen. Zo maak je dus gewoon een appeltaart of kersenvlaai met fruit uit eigen tuin!

Elfstedenstad

Het Friese dorpje Scharnegoutum ligt aan de Zwette, een vaart die deel uitmaakt van de Elfstedentochtroute en de steden Leeuwarden en Sneek met elkaar verbindt. Ook zijn de Friese Meren en het Sneekermeer dichtbij, dus waterpret is hier gegarandeerd. Daarnaast ben je binnen 10 minuten fietsen in Elfstedenstad Sneek.

Nieuwsgierig geworden? Alle foto's kun je op Funda bekijken. Wie verliefd is geworden op dit huis moet helaas wel diep in de buidel tasten. De vraagrijs is namelijk 995.000 k.k. Maar dan woon je dus wel in een prachtige, eeuwenoude pastoriewoning midden in het hart van Friesland!