Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Het aspergeseizoen is gestart: zo bereid je de lekkerste asperges

Tijd om weer te genieten van het witte goud!

Tekst: Kookfans | Foto: Pixabay

Liefhebbers van het 'witte goud' kunnen hun hart ophalen: het Nederlandse aspergeseizoen is begonnen! Van begin april tot eind juni zijn asperges te koop bij de supermarkt en groenteboer. Hoog tijd dus om ze weer 'ns te bereiden, en wij leggen je uit hoe. Met deze handige tips koop, kook en bewaar je ze het best. 

Kopen

Er liggen weer (verse) asperges in winkels. Deze heten 'asperges van de koude grond'. Vers zijn ze natuurlijk het lekkerst, maar hoe weet je of ze vers zijn? Als je ze direct bij de boer koopt dan weet je vrij zeker dat ze vers uit de grond komen. Koop je ze in de supermarkt, dan kun je het zelf checken door de asperges voorzichtig over elkaar heen te wrijven. Als ze piepen, dan zijn ze vers. Piepen ze niet of nauwelijks, dan zijn ze waarschijnlijk minder vers.

Koken

Je bereidt asperges als volgt: snijd de onderkanten eraf en schil ze met een dunschiller of een mesje. Kook ze vervolgens in een klein laagje water met de deksel op de pan, want zo koken ze sneller en verliezen ze weinig vocht. Hoe je ze vervolgens opdient is aan jou: Je kunt ze pureren tot soep, of opdienen met een lekkere hollandaisesaus en ham of zalm. Het is maar net wat jij lekker vindt!

Bewaren

Asperges moet je altijd in de koelkast bewaren. Je kunt ze het best in een vochtige theedoek wikkelen en ze zo in de koelkast leggen. Zo kun je ze tot zeven dagen bewaren. Je kunt ze ook invriezen, maar dan moet je ze eerst even kort koken.