Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Nostalgie in Noordwolde: wandel door de geschiedenis

Veel van de vroegere geschiedenis is uit Noordwolde verdwenen, lijkt het. Maar wie door het dorp wandelt en beter kijkt, ziet nog het nodige van de boeiende historie van het "vlechtdorp" in Friesland. 

Noordwolde ademt tot op de dag van vandaag het glorieuze vlechttijdperk met markante straatnamen als Rietvlechtstraat, Pitrietstraat, Rotanstraat, Manouplein, Twijgstraat en Mandehof, ontdek je al wandelend door de dorpskern. Maar er zijn veel meer sporen van "toen". Te voet op verkenning door het dorp betekent een afwisselend tochtje door de tijd. Het nog glooiende landschap laat sporen zien van de ijstijd, van de vervening in de 17de eeuw, maar ook van het kolonieverleden, de florerende vlechtindustrie, de bedrijvigheid aan de – weliswaar verdwenen – vaart en de stoomtram die hier op z'n route ooit hakkend en puffend tot stilstand kwam.

Een wandeling aftrappen kan overal in de dorpskern. Een leuke slinger van een paar kilometer kriskras door het centrum voert je langs karakteristieke locaties: het Compagnonshuis, de oude Rijksrietvlechtschool (nu Nationaal Vlechtmuseum), het voormalige tramstation met de nu tussen andere huizen "verstopte" woning van de stationschef, het intieme hervormde bedehuis met z'n hemelsblauwe tongewelf, en een van de oude wiegenfabrieken die Noordwolde rijk was. Ook de nog maalvaardige stellingmolen Windlust (bouwjaar 1859) is niet te missen. Tip: de molen is elke zaterdagmiddag geopend voor de verkoop van (pannenkoeken)meel en kruidkoekmix.

Loop gerust voor de vuist weg en vind je eigen pad. Of vraag bij het Vlechtmuseum (Mandehof 7) naar een routeboekje. Ook de Tourist Info is hier gevestigd voor al je vragen over het dorp en de omgeving. Dol op wandelen? De beste wandelroute van 2023, het Stellingenpad, loopt ook door een deel van Noordwolde.

Tekst: Jolanda de Kruyf | Fotografie: Lourens Looijenga, collecties Pim Mulder, J.J. Overwater, Wytze Wijbenga