Lifestylemagazine over Noord-Nederland

De beste wandelroute van 2023: het Stellingenpad

People walking in woods, fall in Netherlands

Het Stellingenpad is uitgeroepen tot beste wandelroute van de Benelux van 2023. Vorig jaar werd het Hondsrugpad, dat van Groningen naar Osnabrück loopt, verkozen tot wandelroute van het jaar. Dit jaar valt wederom een wandelroute in Noord-Nederland, ditmaal door de Stellingwerven, in de prijzen. 

Het Stellingenpad

Het Stellingenpad, de nieuwste toevoeging aan de Nivonpaden, meandert door een rustig en relatief onontdekt gebied: de Stellingwerven. Het gebied strekt zich uit over het prachtige landschap van Zuidoost-Friesland, de westrand van Drenthe en de Kop van Overijssel. De Stellingwerven kennen een heel eigen geschiedenis, taal en cultuur en deels dat maakt dit pad zo de moeite waard. De route is 263 kilometer lang en opgedeeld in 15 etappes van tussen de 12 en 28 kilometer.

In de voetsporen van de Griffioen

In de wandelgids van het Stellingenpad worden verhalen over de streek ingeleid door de Griffioen, het fabeldier uit het wapen van de Stellingwerven. Je wandelt door het Drents-Friese Woud, langs de Weerribben en naar vestingstadjes aan de voormalige Zuiderzee. Met behulp van de gids leer je zo niet alleen het landschap, maar ook de geschiedenis en cultuur van de streek beter kennen.

Het oordeel van de jury

Andere wandelroutes die meedongen naar de winst waren het Betuwepad (NL), de GRP 161 Tour du Pays de Bouillon (BE), de Heuvelrughike (NL) en National Park Trail (BE). De keuze van de jury is uiteindelijk gevallen op het Stellingenpad vanwege de degelijke en praktische bewegwijzering via knooppunten, de mooie en gedetailleerde gids, het originele thema en de uitvoerige beschreven historische achtergrond.

Tekst: Fiets en Wandelbeurs | Beeld: iStock

Routes
  • Doorn, Netherlands - October 25, 2015: Senior couple walking in the woods on a sunny day in autumn in the Kaapse Bossen