Lifestylemagazine over Noord-Nederland

De vaandeldrager van Rembrandt vanaf 4 april in Groningen

De rondreis die het schilderij De vaandeldrager langs alle Nederlandse provincies heeft gemaakt wordt binnenkort afgesloten in Groningen. Na de elf musea die het schilderij van Rembrandt van Rijn eerder aandeed, is De vaandeldrager van 4 april t/m 7 mei 2023 gratis in het Groninger Museum te bewonderen. 

In 2022 werd De vaandeldrager door de Nederlandse staat aangekocht met steun van Vereniging Rembrandt en het Rijksmuseum Fonds. Sinds de aankomst in Nederland heeft hij een reis gemaakt door alle provincies en was hij in elf musea al kort te zien. Het Groninger Museum is de laatste bestemming op de rondreis, voordat het kunstwerk naar zijn permanente plek in het Rijksmuseum in Amsterdam verhuist.

De vaandeldrager

Rembrandt van Rijn schilderde De vaandeldrager in 1636. Hij portretteerde hierin zichzelf op 30-jarige leeftijd in historisch kostuum. De vaandeldrager is afgebeeld met een dolk, een zwaard en een grote witte vlag. Het licht-donker contrast is zo sterk dat het lijkt alsof de man in een schijnwerper staat. Het schilderij werd Rembrandt zijn artistieke doorbraak.

De waarde van kunst

Er is een hoop te doen geweest rond de aanschaf van het kunstwerk van Rembrandt. Het Groninger Museum zet de bezoekers daarom aan het denken over de waarde van kunst door De vaandeldrager te tonen in combinatie met twee andere werken. Deze werken zijn van kunstenaars David LaChapelle en JR. Alle drie de werken vertellen iets over de waarde van kunst. De een is veel geld waard, de ander bekritiseert dat juist. Het derde werk is meer van waarde voor de mensen die erin te zien zijn. Kortom: Wanneer is een kunstwerk waardevol?

Tekst: Groninger Museum | Beeld: De vaandeldrager, Rembrandt, 1636. Aankoop door de Staat der Nederlanden met steun van de leden van de Vereniging Rembrandt, de VriendenLoterij en het Rijksmuseum Fonds. © Rijksmuseum