Lifestylemagazine over Noord-Nederland

7x de leukste activiteiten in Groningen-Stad

Ontdek de highlights in hartje Stad.

Cityscape with the Martini tower

Tekst: Jolanda de Kruyf | Fotografie: iStock

Dompel je onder in de stad die nooit slaapt. Tienduizenden studenten kleuren de dynamische “metropool” van de provincie en daarmee is dit de jongste stad van ons land. Tegelijk heeft Groningen nog dat genoeglijke dorpse van "doe-maar-gewoon", wat maakt dat iedereen zich er thuis voelt. Ontdek het zelf met deze leuke activiteiten in Groningen!

Dwaal door hofjes

Getoeter, gedoe en geroezemoes overal; het is de heerlijke hectiek die hoort bij een stad. Nauwelijks voorstelbaar dat midden in die kakofonie een ware oase op je wacht. Ruim 30 hofjes en gasthuizen telt Groningen nog, en in een aantal daarvan mag je vrij flaneren. Vroeger waren het veilige onderkomens voor pestlijders, pelgrims, armlastige stadjers en ouderen. Nu zijn het bakens van rust; het ontdekken daarvan is een van de leukste activiteiten in Groningen.

Ontdek het Forum

Cultuur snuiven doe je in het Forum, met z’n evenement- en expositieruimtes, maar ook bioscoopzalen, horeca, een museum, stadsbibliotheek, winkel en de VVV. Niet te missen door z’n looks: dit is een spectaculair staaltje architectuur aan de Nieuwe Markt in Groningen. Ook vind je er het hoogste dakterras van de stad. Weergaloos uitzicht verzekerd!

Ga met de gids mee

Wil je weten wat je ziet in Groningen, laat je dan door de stad loodsen aan de hand van enthousiaste gidsen die de buurten als hun broekzak kennen. Iedere zaterdag en zondag kun je mee op een wandeling van zo’n anderhalf uur door verleden, heden én toekomst van deze wervelende stad. Verzamelen om 13.00 uur in het Forum, voor de Groningen Store.

Onthaast in het Noorderplantsoen

In het centrum, daar waar in de 17de eeuw de verdedigingswallen van de stad lagen, vind je het Noorderplantsoen. Een bijzonder fraai park in Engelse stijl, aangekleed met diverse kunstwerken, een horecapaviljoen, speelweide en muziekkoepel. Het Noorderplantsoen is al jarenlang een geliefde plek onder studenten, gezinnen, sportievelingen, wandelaars en zonaanbidders.

Beklim de Martinitoren

De Martinitoren (97 meter!) mag je natuurlijk niet overslaan. Al eeuwenlang kijkt d´Olle Grieze uit over de Grote Markt, met de bruisende binnenstad aan z’n stoere voet en de Groninger Ommelanden aan de horizon. De Martinitoren is te beklimmen, maar weet waar je aan begint: een krachtproef van 300 stenen traptreden.

Bezoek het Groninger Museum

Alleen het gebouw al maakt de tongen los: het Groninger Museum, tegenover het Centraal Station, is een absolute blikvanger in Stad, met z’n grillige vormen en hoge goudkleurige toren. Je vindt er tal van indrukwekkende tentoonstellingen, of doe er mee aan een leerzame workshop, rondleiding of lezing.

Leer over de joodse geschiedenis

De Folkingestraat was van oudsher een levendige joodse buurt in Groningen. In de synagoge maak je kennis met de cultuur en geschiedenis van deze gemeenschap. Er zijn rondleidingen, exposities en activiteiten. De joodse rituelen, gebruiken en feesten vormen een rode draad door het gebouw.