Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Dit zijn de beste Groninger boeken van 2023

Afgelopen zaterdag 18 maart zijn de winnaars van het Beste Groninger Boek 2023 bekendgemaakt. Dit gebeurde tijdens het Beste Groninger Boekenfeest, georganiseerd door NOORDWOORD en Forum Groningen. Het lied van ooievaar en dromedaris van Anjet Daanje en Wierdenlandschap van Ben Westerink vielen in de prijzen. 

Al sinds 2010 wordt de prijs voor Beste Groninger Boek uitgereikt. In aanmerking komen boeken die zich afspelen in Groningen, die gaan over Groningen en/of die geschreven zijn door een in stad of provincie woonachtige auteur. Er zijn twee categorieën: fictie en non-fictie. Winnaars Anjet Daanje en Ben Westerink ontvingen voor hun Beste Groninger Boek een litho gemaakt door kunstenaar Anne Caesar van Wieren, geïnspireerd op de werken.

Fictie: Het lied van de ooievaar en dromedaris

De jury koos in de categorie fictie voor Het lied van ooievaar en dromedaris. Auteur Anjet Daanje bundelt in het boek elf prachtige, fantasierijke novelles met thema’s als dood en vergankelijkheid, zingeving, waarheid en mythevorming en tijd. De novelles, die elk een eigen hoofdpersonage hebben en waarvan de laatste zich afspeelt in Groningen, vormen volgens de jury samen een adembenemende, maar ook zeer complexe literaire puzzel die je desalniettemin in één figuurlijke adem uitleest.

In het juryrapport zegt de jury over hun keuze: “Groots en meeslepend, een tour de force van elf romans in een. De jury van het Beste Groninger Boek maakt een diepe buiging voor het literaire meesterschap en de verbeeldingskracht van Anjet Daanje.”

Non-fictie: Wierdenlandschap

De jury vindt Wierdenlandschap van Ben Westerink letterlijk en figuurlijk een monumentaal boek. Rijk in woord en beeld vertelt Ben Westerink de fascinerende geschiedenis van een van de oudste cultuurlandschappen van Noordwest-Europa. Wierdenlandschap is volgens de jury zowel een populairwetenschappelijk naslagwerk van hoog niveau, als een fijn leesbaar koffietafelboek voor de geïnteresseerde leek.

In het juryrapport licht de jury hun keuze toe: “Het boek over ons monumentale cultuurlandschap, al jaren actueel vanwege het borrelen en scheuren, is grondig, volledig maar bovenal met liefde gemaakt.”

Tekst: NOORDWOORD | Fotografie: Jasper Bolderdijk