Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Boekenweek: dit zijn de favoriete boeken van de redactie

Tekst: Nadine Boon, redactie Noorderland

Van 11 tot en met 19 maart 2023 vindt de Boekenweek plaats; het ideale moment om je weer eens te verliezen in een goed boek. Inspiratie nodig? De redactieleden van Noorderland zijn echte boekenwurmen en delen graag hun favoriete boeken met je. Van een heuse "waddenthriller" tot een indrukwekkende autobiografie: deze boeken – mét noordelijk tintje – zijn het lezen waard. 

De Hollander

Een Nederlands patrouilleschip stuit op een verdronken wadloper, aangespoeld op een drooggevallen zandplaat. Voordat de vloed het lichaam meesleurt, bergt de bemanning het en neemt het mee naar Delfzijl. Het slachtoffer heeft de Duitse nationaliteit, de zandplaat bevindt zich in betwist grensgebied. De Duitse justitie eist dat het slachtoffer onmiddellijk wordt uitgeleverd, maar de Nederlandse brigadecommandant weigert: een internationaal conflict is geboren. De Hollander is het eerste deel uit een reeks "waddenthrillers" van de Nederlandse schrijver Mathijs Deen. Eerder schrijf hij het alom geprezen De Wadden, waarvan tot nu toe 30.000 exemplaren zijn verkocht.

Al mijn moeders

Anita Terpstra heeft haar wortels in het Friese Harkema, maar besefte zich dat ze eigenlijk helemaal niets wist over het dorp waar haar grootouders geboren en begraven zijn. Al mijn moeders is haar zoektocht naar de geschiedenis van een dorp dat berucht was om extreme armoede die gepaard ging met plaggenhutten, inteelt en een bevolking van alcoholisten, zedelozen en analfabeten. Een buitengewoon verhaal over veenarbeiders en armoede in Friesland.

Een jaar in de tuin van White Stork Farmhouse

'Natuur is de enige troost die we in het leven hebben', zo luidt een bekende uitspraak van de man van Marijn O’Hanlon, reisschrijver Redmond O’Hanlon. Het paar woont op het Drentse platteland in een huis met grote tuin én een ooievaarsnest op het dak. De uitspraak van Redmond wordt nog maar eens bewezen in het dagboek van Marijn, dat is gepubliceerd onder de titel Een jaar in de tuin van White Stork Farmhouse. Het boek beschrijft het dagelijkse leven op dit bijzondere stukje grond, waar niet alleen ooievaars aan de orde van de dag zijn, maar ook tal van andere vogels, dieren en planten zich vestigen en voorbijkomen. 

Koloniekind

In Koloniekind - Opgroeien in het gevangenisdorp Veenhuizen vertelt Mariët Meester over haar bijzondere ervaringen met het leven in de beruchte Drentse justitiekolonie. Ze kruipt hiervoor weer in de huid van het meisje dat ze ooit was: de dochter van ‘meester Meester’, in een tijd dat Veenhuizen nog strikt verboden terrein was voor volk van buitenaf. Een meisje dat als inwoner van het dorp samenleefde met gevangenen, die de tuin van het huis waar ze woonde onderhielden, waar ze op zondag naast zat in de kerk, en die zo haar rolmodellen werden. 

Niets ontgaat ons

Janke Reitsma houdt in Niets ontgaat ons de lezer in haar greep met een verhaal over Koen, die samen met zijn ouders een geïsoleerd bestaan leidt aan de Waddenkust. De psychische klachten van Koens moeder keren terug en zijn vader raakt steeds verder op de achtergrond. Als zijn zusje Aukje wordt geboren met een ernstige chromosoomafwijking, besluit Koen de zorg voor haar op zich te nemen. Aukje heeft niet lang te leven, maar Koen vindt dat ze het wad één keer gezien moet hebben en neemt haar daar mee naartoe. Een beklemmende roman over een ontwricht gezin tegen het decor van het verraderlijk mooie Waddengebied.