Lifestylemagazine over Noord-Nederland

3x nieuwe boeken met een nostalgisch tintje

Dutch cattle

We nemen met deze boeken een flinke duik in de geschiedenis. Ga mee terug naar toen met verhalen van oude ambachten en een levendige stadsgeschiedenis. 

boeken

De Marktslager

Mag het een onsje meer zijn? Geeske Smit is derde generatie Marktslager, een marktkraam met een geschiedenis die zeker 40 jaar teruggaat en tegenwoordig elke dinsdag, vrijdag en zaterdag op de Vismarkt in Groningen te vinden is. Ze was altijd nieuwsgierig wat klanten maakten en besloot het ze te vragen. Het resultaat is een prachtige verhalenbundel én kookboek, De Marktslager: een eerbetoon waarin ze de (familie)verhalen van mensen uit Stad en net daarbuiten en hun beste recepten heeft opgeschreven. 

Geeske Smit | Uitgeverij Palmslag | €42,95

Soa het ut weest

Leeuwarden heeft een historische stadskern. Eentje om zuinig op te zijn, weten we nu. Maar in het naoorlogse Friesland werd er flink gebouwd en van alles platgegooid. Tot de babyboomers in opstand kwamen. Dit was aanleiding voor inmiddels oud-redacteur van de Leeuwarder Courant Pieter de Groot om in 1997 te beginnen met een serie columns over deze en andere gebeurtenissen uit het stadsverleden. Ter ere van zijn 75ste verjaardag liet hij 75 van de meer dan duizend columns uitzoeken en bundelde deze in het (Nederlandstalige) boek Soa het ut weest. Leeuwarden in stukjes, waarin de teksten worden aangevuld met allerlei foto’s van vroeger.

Pieter de Groot | Uitgeverij Noordboek | €19,90

boeken

Loven en bieden

In het boek Loven en bieden van veekoopman Bonne Speerstra vertelt hij met veel humor allerlei plattelandsverhalen. Al lovend en biedend neemt hij de lezer mee naar het Friese platteland. Opvallende belevenissen, humoristische voorvallen en aangrijpende ontmoetingen die hij meemaakte op veemarkten: alles komt aan bod. Ook de ontwikkeling van het boerenleven in Friesland wordt verteld, doordat Speerstra zijn eigen familiegeschiedenis beschrijft.

Bonne Speerstra | Uitgeverij Noordboek | €22,90

Tekst: Nadine Boon | Fotografie: iStock, Uitgeverij Noordboek, Uitgeverij Palmslag

Boekenkast
  • Cows in the Dutch countryside during a foggy morning.