Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Noorderland zocht uit: op deze dag begint de lente

Wist jij dit?

Differential focus of daffodils with morning dew

Tekst: Tips en Weetjes | Foto: xrrr / iStock

De eerste bloemen staan weer in bloei, de vogels fluiten en het zonnetje schijnt. Hoewel het buiten soms lijkt alsof de lente al is begonnen, is het vaak onduidelijk wanneer dit seizoen nou écht officieel begint. Wij zochten het voor je uit. 

Stand van de zon

Volgens meteoroloog Maurice Middendorp van Buienradar is het eenvoudig: het voorjaar is allang begonnen. Toch zijn niet alle meteorologen wereldwijd het daarover eens: zij kijken onder andere naar de stand van de zon. Als die precies boven de evenaar staat, dan is het volgens de astronomische kalender lente. Dat is op het noordelijk halfrond meestal op 20 maart.

Voorjaarsbloeiers

Maar de startdatum van de biologische lente is veel ingewikkelder, en ook afhankelijk van het groeiseizoen. Bioloog Arnold van Vliet legt uit: 'Je kunt bepaalde planten als indicator nemen.' Als voorjaarsbloeiers zoals de forsythia en het kleine hoefblad in bloei staan is dat een teken dat het echt voorjaar begint.

Maar door de zachte winter is de biologische lente dit jaar al begonnen rond 20 februari. En dat is al een maand eerder dan 50 jaar geleden. 'Net voor de jaarwisseling hadden we het al over de voorlente, toen stond de hazelaar al in bloei.'

Hazelaar

Meteorologische lente

De biologische lente begint dus veel eerder dan de astronomische. Maar dan heb je ook nog de meteorologische lente, die in Nederland sinds 1780 begint op 1 maart. Dat is toen door de Societas Meteorologica Palatina, een van de eerste internationale weerorganisaties, besloten.

Kortom, wanneer het voorjaar begint, is afhankelijk van wie je het vraagt!

Bron: RTL Nieuws