Lifestylemagazine over Noord-Nederland

5x lunchen in Groningen: onze favoriete adressen

Van een skybar met fenomenaal uitzicht over de stad tot een gezellig huiskamerrestaurant.

Tekst: Jolanda de Kruyf, redactie Noorderland | Fotografie: Wadapartja, Ronald Zijlstra - Broodje van Eigen Deeg, TOET, Het Pomphuis, Adobe Stock

Stap in de smeltkroes van volgepakte marktkramen, winkelpromenades, cultuurpodia, gezellige terrassen en kroegen zonder eindtijd van Groningen. En als de maag gaat rammelen, zoek dan een van deze favoriete adresjes op. 

Wadapartja

Wadapartja (op en top lokaal!) heeft intussen twee vestigingen in hartje stad: aan het Zuiderdiep en de Westerhaven kun je de hele dag wat eten, drinken én terloops nog iets leuks scoren. Alles wat je ziet – of waarop je zit – is namelijk te koop.

Broodje van Eigen Deeg

Baksels met een Franse zwier strijden om je aandacht; baguettes, croissants, petit pains en allerhande taartjes. Dus wordt het bij Broodje van Eigen Deeg nog verdraaid lastig kiezen. Nét gebakken, warm en krakend vers uit de oven, dat ruik en proef je. Zoek een fijn plekje bij het water of op het bankje voor de zaak om je lunch op te eten, want deze bakkerij heeft geen café.

Het Pomphuis

Een oud Pomphuis aan de Kleine der A – een van de mooiste plekjes van Groningen – is de afgelopen jaren omgetoverd tot een bijzonder fine dining-restaurant. Je kunt bij Het Pomphuis terecht voor een bijzonder diner en een gezellige borrel, maar ook voor een heerlijke lunch, gemaakt van pure en eerlijke ingrediënten uit de regio. Denk bijvoorbeeld aan een broodje met belegen Groninger kaas of een sandwich met lokaal stoofvlees. Smullen!

TOET

TOET is veel méér dan een "toetjesparadijs". Maar ja, een huiskamercafé met zo’n naam trekt natuurlijk veel zoete vrienden. Je kunt hier goddelijke taartjes en toetjes eten, maar je kunt er ook lunchen. Smul bijvoorbeeld van wentelteefjes van bananenbrood, of van een broodje met zelfgemaakte roomkaas.

NOK

Niet te missen in Groningen: het Forum! Dit nieuwe, imposante gebouw torent boven de stad uit en is al een bezienswaardigheid op zich. Helemaal boven in het gebouw vind je NOK, een hip restaurant en skybar. Deze plek is prachtig ingericht en biedt bovendien geweldig uitzicht over de stad. De lunchkaart heeft een lokaal, maar ook Aziatisch tintje. Zo geniet je er van een broodje kaas met een dot hummus, een Japanse omelet of een sandwich met buikspek.