Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Parel op Funda: historisch schooltje in Friesland te koop

Het is een hobby van velen: Funda afstruinen op zoek naar bijzondere woningen. Niet om te kopen, maar gewoon om lekker bij weg te dromen. Wij kwamen deze week dit karakteristieke historische schooltje in Dronryp in Friesland tegen.

In het Friese Dronryp, tussen Franeker en Leeuwarden, staat de oude Sint Radbodusschool. Vanaf 1921 werden hier jarenlang elke ochtend kinderen uitgezwaaid door hun ouders. De school is inmiddels verhuisd naar een ander pand, en het oude schooltje is getransformeerd tot een prachtige plek om te wonen.

Authentieke details

Al vanaf de straat is goed te zien hoe bijzonder deze woning is: de hoge ramen die ooit licht in de klaslokalen binnenlieten, het mozaïek boven de entree met de naam van de school en het bouwjaar en de schitterende dubbele deuren. Bij binnenkomst stap je zo in de hal met authentieke terrazzovloer. De trap is zoals je die in een school zou verwachten. Naar welke school je ook ooit ging, alle oude details die je in de uitgebreide fotoserie kunt terugvinden brengen je zeker weer even terug naar toen.

Moderne woonruimte

Er is zeker veel aandacht besteed aan het behouden van karakteristieke details, maar de eigenaren zijn er ook heel goed in geslaagd de voormalige school om te toveren tot een woning die aan alle moderne eisen voldoet. Van een heerlijke maaltijd in de grote open leefkeuken ben je zo in de woonkamer om nog even lekker uit te buiken. De oude gymzaal is ook erg indrukwekkend: deze doet nu dienst als atelierruimte en kantoor. Wat een ruimte!

De vraagprijs voor dit bijzondere gebouw is met €735.000 niet mals, maar dan woon je wel in een prachtig stukje historie met maar liefst 500 m² woonoppervlak.

Bron: Funda | Beeld: Frieslandgoed / Funda