Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Het verborgen verleden van Groningen in nieuwe podcast

Garden and historic building of the Menkemaborg in Groningen

Tekst: Nadine Boon | Fotografie: iStock

Neem een duik in de geschiedenis. De nieuwe podcast van het Museum aan de A voert je mee door het roerige verleden van Groningen.

De borgen, kerken, musea en begraafplaatsen van Groningen hebben een enorm rijke historie. Maar achter al deze pracht en praal gaat soms ook een duister verhaal schuil. Nathan de Vries is presentator van de nieuwe podcastserie Slavernij. En de Groningers? en is op pad gegaan door de hele provincie om de verborgen verhalen achter imposante schilderijen, eeuwenoude gedenkstenen en rijke landhuizen te ontdekken.

De afleveringen kun je natuurlijk lekker comfortabel thuis op de bank beluisteren, maar je kunt er ook op uit trekken en de vijftien besproken locaties met eigen ogen gaan zien. De podcastserie is namelijk ingedeeld in drie verschillende delen, en voor elk deel is een speciale fietsroute uitgestippeld. De drie fietsroutes tellen tussen de 43 en 68 kilometer en lopen door het noordoosten en noordwesten van de provincie en de Groninger Veenkoloniën. De routes brengen je niet alleen langs de uitgestrekte natuur en boeiende cultuur van het Groninger Ommeland, maar ook elke locatie uit het verhaal. Stap even af, doe je oordopjes in en laat je meeslepen door de niet zo rooskleurige, maar zeker indrukwekkende verhalen van Groningen.