Theeleuten in Houwerzijl: een kijkje bij De Theefabriek

Lees ook

Tekst: Jolanda de Kruyf | Foto: Max de Krijger

Het is altijd theetijd. Een kop of potje vol met koek én een goed verhaal erbij. Want ga er maar even voor zitten: ons mooie Noorderland kent een rijke theehistorie. Niet zo verwonderlijk dus dat De Theefabriek in Houwerzijl na een vliegende start een serieus blijvertje bleek en liefhebbers nu al ruim 30 jaar fêteert op een feest van smaken. In het voormalige kerkpand met z’n pastorie in Noordwest-Groningen zijn theeweetjes uit alle windstreken samengebald.
Een culinair recensent schreef eens over de menukaart van De Theefabriek dat deze “overweldigend” was en “alleen het bladeren al een hele middag vergde”. Herkenbaar. Eeuwige twijfelaars die maar moeilijk tot een keuze komen worden gillend gek van de 300 (!) verschillende soorten thee. Dat horen ze vaker in Houwerzijl. Het is ‘t soort besluiteloosheid dat je ook ziet bij goed gesorteerde pizzeria’s of pannenkoekenboerderijen. ‘Wie door de bomen het bos niet meer ziet helpen we graag een handje,’ grijnst Johan. Er zijn meerdere oplossingen bij tweestrijd: Ezeltje Prik is er één. Ofwel: gewoon met je ogen dicht lukraak ergens voor gáán en je laten verrassen. De Thee Top Tien is ook een prima optie; op deze hitlijst vind je de meest gangbare succesnummers. Met een thematisch theeproeverijtje – vijf minipotjes – maak je in vogelvlucht kennis met nieuwe smaken en landen. En dan is er altijd nog een team goed geïnstrueerde serveersters dat veel kennis van zaken heeft en je eenvoudig door het woud van soorten loodst: ‘Houd je van puur of thee met een smaakje? Zwart, of groen? Fruitig of bloemig…?’

Een kerk voor één gulden
Voor het ontstaan van De Theefabriek moeten we terug naar de jaren 80. Brenda Ensing is dan een piepjonge, net afgestudeerde lerares tekenen en handenarbeid, die vanuit Groningen Stad naar haar eerste baan rijdt: een middelbare school in Oosterwolde. En of dat al niet spannend genoeg is, zal die ene, bewuste autorit haar levensloop drastisch veranderen.

Meer lezen
Verder lezen? Het volledige verhaal over De Theefabriek verscheen in Noorderland 2022-6. Dit nummer is nu te koop in de winkel en in onze online webshop. In dit nummer bezochten we de Piloersemaborg, ontdekten we de Tuinbouwschooltuin in Frederiksoord en gingen we aan de slag met lekkere recepten uit het noorden. Dit – en nog veel meer – lees je nu in onze nieuwe editie!

Laatste nieuws

Kerstbal

Grootste kerstbal ter wereld weer verlicht

Met een diameter van 26 meter en een hoogte van 19 meter is het de allergrootste kerstbal ter wereld!

Recept: Drentse kniepertjes

Wie “oudejaarsdag” en “Drentse koekjes” zegt, denkt direct aan de ouderwetse knieperties, ook wel knijpertjes.

Zie ook