Lifestylemagazine over Noord-Nederland

3x winterkamperen in Groningen

stars above the mountains with tent highlighted

Tekst: Jolanda de Kruyf | Fotografie: iStock

Winterkamperen is hot en kent een groeiende schare fans. Het is, verspreid door ons Noorderland, op veel plaatsen mogelijk. Een kwestie van je boeltje pakken. We geven je een paar suggesties voor het Groninger land.

Fleremaheerd

De Fleremaheerd is een rustig natuurkampeerterrein in het Westerkwartier. De oudste delen van de “heerd” (een monumentale kop-hals-rompboerderij) dateren van 1600, muren met kloostermoppen van klooster Kuzemer zijn daarvan getuigen. De boerderij is omgeven door een ruim 2 hectare groot, voor gasten toegankelijk erf met gracht, boomgaard, tuin, poel en een wandelpad van een leuk kwartiertje. Er is een slechtweerruimte met stookplaats en je kunt vuurschalen lenen voor bij de tent. Brandhout is te koop bij de boerderij. Wandeltip: het Abel Tasmanpad in Lutjegast.

Maarlandhoeve

'Als je je hoofd leeg wilt maken; hier is ruimte zat!', luiden de wijze woorden van een gast die hier ooit verbleef. Camping de Maarlandhoeve ligt op de weg tussen Uithuizen en Doodstil, op loopafstand van het centrum en met diverse eetgelegenheden in de buurt. Een echte eyecatcher is het woonhuis, een rijksmonument dat direct opvalt als je het terrein op komt. Maar het belangrijkste is natuurlijk de camping zelf, waar je de rust en weidsheid van het Groninger land ervaart. Alle kampeermiddelen zijn hier welkom of je nu een simpel tentje, een comfortabele camper of hangmat (!) meeneemt – hier zijn namelijk zelfs hangplekken te reserveren.

De Bronzen Eik

Sellingen is een prachtig middeleeuws esdorp met een kenmerkende brink. De langgerekte plaats telt mooie, monumentale boerderijen, afgewisseld met winkeltjes, restaurants en terrassen. Kamperen kun je er op het terrein van De Bronzen Eik. Behalve een verwarmd toiletgebouw is er een gezellige recreatiezaal en een gasterij met ontbijtservice. Bij voldoende sneeuw kun je prima langlaufen in de omgeving. Ook kan er het hele jaar "fungolf" gespeeld worden op de eigen golfbaan. Bezoektip: beklim de 15 traptreden met daarop gedichten van het Theater van de Natuur, aan de Dennenweg. Op de top kun je op verschillende manieren naar het omringende landschap kijken, zo zie je elke dag als het ware een andere voorstelling.

Natuur
  • stars above the mountains with tent highlighted by lamp and trees on background