Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Kijktip: natuurdocumentaire Strand

A Forster's tern (Sterna forsteri) resting and preening on the beach.

Tekst: BNNVARA | Fotografie: iStock

Liefhebber van het strand? Je bent niet de enige! Het is een geliefde plek voor ontspanning, maar ook het leefgebied van talloze plant- en diersoorten. In Strand, de nieuwe natuurdocumentaire van Ruben Smit word je meegenomen in de wereld van de strandbroeders.

Het strand. Het is de overgangszone tussen land en zee en zowel mens en dier brengen er graag tijd door. Tegelijkertijd is het ook een strijdtoneel. Vele soorten zijn hier in constant gevecht om te kunnen overleven. Hierin spelen de Wadden als beschermd leefgebied een extra speciale rol.

In de natuurfilm Strand neemt filmmaker Ruben Smit, bekend van o.a. De Nieuwe Wildernis en Het WAD, je in 45 minuten mee in de wereld van de strandbroeders, zeestrandloopkevers op jacht en boksende heremietkreeften. De film werd op 5 februari 2023 vertoond op NPO2 en is nu via deze link terug te kijken.

Er wordt een familie dwergsterns gevolgd die moet overleven op een schelpenbank op de grens van water en land. Vanaf eind mei zoeken ze naar een geschikte plek om hun eieren uit te broeden. De wind, het zand, de hitte, maar ook mensen (en hun honden) bedreigen de vogels.

De strandplevieren zoeken een nóg extremere plek om te een nestje uit te broeden. In een stuivende strandvlakte lijkt het een ‘mission impossible’… Naast de vogels komt het hele leefgebied aan bod, van de dans van de strandvlooien tot de aasetende meeuwen.

Natuur
  • A small white sea tern photographed from a low angle on a beach enjoying the morning sun and cleaning its feathers.