Tekst: redactie Noorderland | Fotografie: Adobe Stock
Een opwarmer nodig? Een soep is dan altijd wel een goed idee. We zijn bijvoorbeeld gek op pastinaaksoep met biet en appelstroop, maar denk ook eens aan deze heerlijk romige en pittige Groninger mosterdsoep. Varieer met toppings en vervang de droge worst door bijvoorbeeld gerookte zalm, preiringetjes of uitgebakken spekjes.
Ingrediënten:
- 1 liter bouillon
- 50 gram roomboter
- 60 gram bloem
- 1 fijngesneden rode ui
- 1 grote droge worst
- 5 eetlepels grove Groninger mosterd
- 200 milliliter (kook)room
- 1/2 bosje fijngesneden bieslook
- peper en zout
Zo maak je Groninger mosterdsoep:
- Doe de boter in een grote pan, laat smelten. Voeg dan de ui toe en bak op laag vuur (pas op dat de ui niet verkleurt!)
- Voeg de bloem toe. Roer met een houten spatel glad en laat gaar worden terwijl je voortdurend blijft roeren. Voeg dan de bouillon toe en als laatste de mosterd.
- Snijd de droge worst in plakjes en bak ze op laag vuur knapperig.
- Laat de soep kort doorkoken op laag vuur. Let op: blijf roeren, anders brandt de soep aan.
- Voeg tenslotte de room en bieslook toe.
- Garneer in kommen of borden met extra bieslook en de stukjes gebakken worst. Eet smakelijk!
Culinair
- Whole grain mustard in glass jar, photographed overhead on wood natural light (Selective Focus, Focus on the top of the mustard)