Lifestylemagazine over Noord-Nederland

5x dierenpret in het noorden

Ontdek de kleinschalige dierenparken van Noord-Nederland.

Young Boy Holding A Butterfly

Tekst: redactie Noorderland | Fotografie: iStock

Toe aan een portie dierenpret? In ons Noorderland vind je tal van leuke en vooral kleinschalige parken waar het een gezellige beestenboel is. Een ideaal uitje deze herfst voor jong en oud!

DoeZoo, Leens (Groningen)

Spinnen, sprinkhanen en kakkerlakken: bij sommige mensen lopen hiervan de rillingen over de rug. Maar DoeZoo in Leens laat zien dat deze zogeheten “kriebelbeestjes” niet eng, maar juist heel interessant en nuttig zijn. Hoe? Dat leer je hier met je eigen zintuigen: hoor, voel, ruik én proef dus! Tijdens speciale rondleidingen krijg je bovendien de kans om de dieren zelf te voeren. Zo beleef je de natuur van heel dichtbij en dat maakt DoeZoo uniek in z’n soort. Niet voor niets is het dierenpark dit jaar door reizigersorganisatie ANWB verkozen tot het leukste uitje van de provincie Groningen. 

Vlinderparadijs Papiliorama, Havelte (Drenthe)

(Her)ken je de atalanta, boomblauwtje en de kleine vos? Wie weet zie je ze voorbij fladderen in Papiliorama. Een bezoek hieraan is, volgens de medewerkers zelf, het ‘kleurrijkste dagje uit’ en dat kunnen we ons goed voorstellen. In de tropisch aangelegde tuin – wat al een bezienswaardigheid op zich is – vliegen namelijk honderden vlinders uit diverse werelddelen rond. Voor hen is de tuin een waar paradijs: er bloeien vooral functionele planten en bloemen die voor vlinders erg belangrijk of zelfs essentieel zijn. Tijdens je bezoek even ontsnappen aan het warme en vochtige klimaat van de tuin? Je kunt in de lunchroom een broodje eten en gezellig koffiedrinken.

AquaZoo, Leeuwarden (Friesland)

In het recreatiegebied De Groene Ster, ten oosten van Leeuwarden, vind je AquaZoo. In deze kleinschalige dierentuin staat vooral de (onder)waterwereld centraal en daarom zijn er voornamelijk dieren te bekijken die in of in de buurt van het water leven. In totaal zijn er meer dan 80 verschillende dierensoorten te bekijken, waaronder otters, zeehonden, bevers, ijsberen en pinguïns. Dit jaar heeft het park haar collectie verder uitgebreid met de komst van een paar amoertijgers en Braziliaanse zeepaardjes. Tijdens verschillende educatieve presentaties kom je meer over deze bijzondere dieren te weten. 

ZOO Bizar, Orvelte (Drenthe)

Ontdek de allerkleinste dierentuin van Nederland: ZOO Bizar, gevestigd in een oude Saksische boerderij in het Drentse oerdorp Orvelte. Hierin ontdek je verschillende kleine en soms exotische dieren op originele wijze. Omdat deze zoo op zo’n kleine schaal ingericht is, kom je heel dichtbij bij de beestjes: het kan zomaar zijn dat je oog in oog staat met vogelspin Brechje of wandelende tak Takkie! De medewerkers van ZOO Bizar vertellen tijdens je bezoek graag over de dieren en hun bijzondere leefgewoontes en eigenschappen. Ook worden er regelmatig “zintuigenpresentaties” gegeven, waarin je zelf de beesten kunt ervaren door voorzichtig te voelen.

Sanjes Safari, Veenwouden (Friesland)

Bij Sanjes Safari is het pas écht een gezellige beestenboel: er wonen meer dan 40 verschillende dieren in het Friese dieren- en speelpark. Van zachte boerderijbeesten als varkens en cavia’s tot meer exotische exemplaren zoals wallaby’s en papegaaien. Een bezoek aan Sanjes Safari is niet alleen leuk, maar ook nog eens educatief: al wandelend door het park kom je langs verschillende informatieborden met dierenweetjes en er is een natuurmuseum waarin je meer leert over het dierenrijk in onder andere je eigen achtertuin. En als dat nog niet genoeg is, kunnen (klein)kinderen zich helemaal uitleven in het grote outdoor- en indoorspeelparadijs. Met onder andere de grootste apenkooi van heel Friesland; klimmen en klauteren maar!

Meer lezen? Het volledige artikel over noordelijke dierenparken verscheen in Noorderland 2022-7. Dit nummer is nu te koop in de winkel en in onze online webshop. In dit nummer bezochten we Emmen, spraken we met de Friese ‘dierenkunstenares’ Hiske Wiersma, gingen we aan de slag met lekkere herfstrecepten. Dit – en nog veel meer – lees je nu in onze nieuwe editie!

Uittips
  • Young boy holding a colourful butterfly. Enjoying learning about insects and creatures for his school work.