Lifestylemagazine over Noord-Nederland

3x fijne fietstochten in het noorden

Panorama of a couple riding their bicycle along the Reitdiep river in Groningen, Holland

Tekst: Karlijn Noordhof | Openingsbeeld: venemama / iStock

De paden op, de lanen in! Na wekenlange vakantierust is het weer hoog tijd voor wat actie. Strekken maar met die benen. En waar kan dat nu beter dan in het Noorderland? We zetten de mooiste fietsroutes van elk van de provincies voor je op een rij.

Met de wind mee naar de molen

Groningen - 22,4 kilometer

Niets lekkerder dan de wind door je haren te voelen en de Groningse provincie met de (elektrische) fiets te ontdekken. Deze bijzondere tocht begint in hartje Stad – ónder de Martinitoren om precies te zijn – en brengt je naar het Groningse dorp Feerwerd. Hoe verder je van de stad fietst, hoe uitgestrekter het landschap wordt. Onderweg pedaleer je langs het Reitdiep, waar de vele weilanden, boerderijen en kerktorens de omgeving typeren. Eindbestemming van deze fietstocht is de historische korenmolen, onder de rook van Feerwerd. Ontdek hier de kracht van de wind en zie wat het eeuwenoude molenaarsberoep precies inhoudt. De enthousiaste molenaars laten je namelijk graag zien hoe zij op ambachtelijke wijze diverse Groninger graanproducten maken. Vul na afloop de rugzak met een lekkere notenkoek en een handige poffertmix voor thuis.

Tour de TT

Drenthe - 64 kilometer

Drenthe, de provincie die bekend staat om Bartje, hunebedden, maar ook: de TT. Breng een ode aan dit unieke sportevenement met de fietstocht ‘Tour de TT’. Geheel in stijl is er ook een variatie op deze route die je met de motor kunt afleggen. Met deze bijzondere route kruip je in de huid van oude TT-helden en ga je langs plekken die een belangrijke rol speelden bij de TT. Zo bezoek je het oude circuit dat van Rolde – via Schoonloo en Grolloo – naar Borger liep en rijd je uiteraard langs de huidige TT-baan, iets ten zuiden van Assen. De TT-rijders van toen hadden onderweg geen tijd om een pitstop te maken en de omgeving te verkennen, maar jij natuurlijk wel. Stap tijdens deze route dus even af voor een wandeling bij het Boomkroonpad, een kijkje bij de hunebedden of voor een versnapering op het terras. Ook kom je met deze route langs het C + B Museum (Cuby & the Blizzards) in Grolloo, Herinneringscentrum Kamp Westerbork en het Hunebedcentrum in Borger. Kortom: genoeg te zien én doen! 

Indian summer in Friesland

Friesland - 45,4 kilometer

Tijd om de fietstassen te vullen! Tijdens deze fietstocht – zonder e-bike kan-ie met tegenwind best pittig zijn – sta je stil bij de nazomer (ook wel indian summer genoemd) en verzamel je ingrediënten die bij deze tijd van het jaar passen. De tocht begint in het bos van Gaasterland, de ideale plek om de overgang van zomer naar herfst te ontdekken. Onderweg kom je langs verschillende molens, pluktuinen en andere ambachtelijke adressen waar je allerlei lekkers kunt scoren. Zo vul je de fietstassen met cakemixen, pompoenen, kruiden, courgettes en prachtige najaarsbloemen. Na deze fietsroute puilt de fietstas geheid uit met al dat lekkers. En eenmaal thuis? Hup, de keuken in! Goed om te weten: neem voor onderweg wel wat contant geld en een natte doek of emmer voor de bloemen mee.

Routes
  • Groningen, Netherlands - July 22, 2017: Panorama of a couple riding their bicycle along the Reitdiep river in Groningen, Holland