Lifestylemagazine over Noord-Nederland

14 en 15 mei: Nationale Molendag

Tekst: De Hollandsche Molen | Fotografie: Wim Giebels (Noordstar, Groningen)

Op 14 en 15 mei 2022 is het weer Nationale Molendag, het belangrijkste molenevenement van Nederland. Honderden oude wind- en watermolens door heel Nederland openen weer hun deuren om bezoek te ontvangen. Overal staan molenaars en molengidsen te popelen om hun bezoekers van alles te vertellen en veel te laten zien van dit oer-Hollandse levende monument. Bovendien worden bij een groot aantal plaatsen feestelijke activiteiten georganiseerd. Voor kinderen ligt er een leuke cadeautje klaar. Op www.nationalemolendag.nl zijn alle deelnemende molens te vinden.

Grote variëteit
Nederland heeft molens in allerlei soorten en maten én functies. Van kleine ‘spinnenkoppen’ tot grote stellingmolens, houten standerd- en wipmolens, achtkante grondzeilers en ronde stenen molens. Dat molens graan kunnen malen en water kunnen verplaatsen is algemeen bekend. Maar molens malen ook mosterd en zelfs krijt, kunnen olie slaan en hout zagen. Elke molen is uniek en heeft zijn eigen verhaal. Het is dan ook niet verwonderlijk dat duizenden vrijwilligers actief zijn in molenland. Als vrijwillig molenaar, maar ook als molengidsen, in educatieteams of in molenwinkels waar meel, mosterd, olie, en andere molenproducten worden verkocht. Tijdens de Nationale Molendagen delen al deze liefhebbers graag hun passie en wordt een oproep gedaan aan andere enthousiastelingen.

Extra activiteiten tijdens Nationale Molendag
Op Nationale Molendag is voor iedereen wat extra’s te beleven. Sommige zijn jarig, zoals de Hompesche Molen in Stevensweert (L), die 300 jaar wordt. Bij veel korenmolens worden pannenkoeken gebakken. Ook is er vaak muziek, wordt er een springkussen voor de kinderen neergezet of zijn er boeken- of plantjesmarkten. Wie een keer wil ontbijten op de stelling met een prachtig uitzicht kan op zaterdag naar molen De Hoop in Zoetermeer.

Molenquiz en Fotowedstrijd

Ook online wordt Nationale Molendag gevierd. Er is een molenquiz, waarmee een molenarrangement ter waarde van €450 kan worden gewonnen. De gelukkige winnaar mag overnachten en dineren in een bijzondere omgeving. Daarnaast is er een fotowedstrijd, waarvoor junioren en volwassenen hun molenfoto’s kunnen inzenden. In de week na Nationale Molendag bepalen de publiekstemmers via de site welke fotografen het molenarrangement winnen. Onder de stemmers wordt een molenarrangement verloot.