Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Friese musea doen mee aan Museumweek

Tekst: Fries Museum, Natuurmuseum Fryslân, Keramiekmuseum Princessehof | Fotografie: Studio Tromp (Alfred Sisley, Un verger au printemps, By, 1881. Collectie Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam. Verworven met de verzameling van: D.G. van Beuningen 1958)

Elk jaar wordt in april de Nationale Museumweek gevierd, en in 2022 is dat van 4 t/m 10 april. Het thema dat dit jaar centraal staat is: Open je wereld. In meerdere musea in Leeuwarden open je deze week je wereld tijdens een bezoek aan de bijzondere collecties, die je voor een speciaal tarief kunt bezoeken. Lees verder voor een greep uit het programma!

Fries Museum

Ontdek de vaste collectie van het Fries Museum en de tentoonstelling À la campagne op feestelijke wijze op zaterdag 9 en zondag 10 april. Het museum staat dat weekend volledig in het teken van 'Open je wereld'. Geniet op geheel eigen wijze van À la campagne, of laat je leiden door de exclusieve geurrondleiding. Met de geurwandelingen van Frank Bloem stap je voor even in de landschappen van de impressionisten. Of ontdek de impressionist in jezelf en vilt je eigen Monet bij de À la campagne-familieworkshop. Reserveer online alvast een kaartje voor slechts €1,- via friesmuseum.nl/tickets.

Natuurmuseum Fryslân

In het Natuurmuseum wordt ook een wereld geopend, een wereld die lang geleden onder water is verdwenen. In de tentoonstelling over Doggerland worden schatten van dit 'Atlantis van de Noordzee' boven water gehaald. Speciaal voor de Museumweek zijn er 9 en 10 april speciale Doggerland-activiteiten én er is een speciale entreeprijs van €1 p.p. Doggerland is een echte familietentoonstelling en daarom worden er aankomend weekend allerlei activiteiten georganiseerd voor kinderen van alle leeftijden. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij de Bottenkar, waar allerlei verschillende botten en miniaturen van ijstijddieren te zien en te voelen zijn. Of ga zelf aan de slag als archeoloog en graaf botten op uit een grote zandbak.

Keramiekmuseum Princessehof

Tijdens het weekend van zaterdag 9 en zondag 10 april ontdek je Korea in het Princessehof. Duik in de cultuurgeschiedenis van Korea met de tentoonstelling KOREA. Poort naar een rijk verleden. Maak kennis met de eeuwenoude kunst van origami in de theesalon. Of ontdek wat voor landen Noord- en Zuid-Korea vandaag de dag zijn tijdens een college van Koreadeskundige Elmer Veldkamp. Reserveer online alvast een kaartje via princessehof.nl/tickets.

Rest van Friesland

Ook op andere plekken in Friesland wordt er aandacht geschonken aan de Museumweek. Ontdek bijvoorbeeld de wereld van Douwe Egberts in Museum Joure, waar je deze week ruimtes kunt bewonderen die normaal gesloten zijn. Of beklim de toren van de Waterpoort van Sneek op zaterdag 9 april. Een stadsgids van het Fries Scheepvaart Museum vertelt je van alles over de historie van de Waterpoort. Op Ameland komt de onderwaterwereld op bijzondere wijze tot leven in Natuurcentrum Ameland.