Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Zaterdag 19 februari: bezoek gratis Á la campagne

Het Fries Museum viert de opening van hun nieuwe expositie groots met verschillende activiteiten en gratis entree.

schilderij

Het Fries Museum organiseert op zaterdag 19 februari een publieksopening bij de tentoonstelling À la campagne: het Franse licht van Maris tot Monet. In de tentoonstelling wordt een reis gemaakt langs de artistieke ontwikkeling van de ‘Franse blik’ op het landschap, met topkunstenaars als Cézanne, Renoir, Monet, Pissarro, Gauguin en Van Gogh uit de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen.

Tijdens de première van de tentoonstelling kunnen bezoekers gratis À la campagne bekijken en deelnemen aan activiteiten verspreid over de dag. Frank Bloem (the Snifferoo) prikkelt je zintuigen tijdens een geurvertoning. Zo waan je jezelf het ene moment in een heus bloemenveld en het andere moment in het bos op een zomerse dag. In de hal brengt de dj Franse chansons ten gehore. Voor de kleintjes is er een familieprogramma onder leiding van kunstenaar Koos Buist. Slieker Film laat de feelgood documentaire Être et Avoir (2002) zien. De met prijzen overladen film vertelt het verhaal van een klein schooltje op het Franse platteland. Kaarten voor de tentoonstelling zijn kosteloos te reserveren via de website van het Fries Museum. Voor de film kun je hier gratis een kaartje reserveren.

À la campagne
De tentoonstelling À la campagne: het Franse licht van Maris tot Monet laat zien hoe het licht een belangrijke rol speelde in de kunst in de 19de eeuw van de school van Barbizon tot het (post)impressionisme. Gewapend met verftubes en draagbare schildersezels trokken Franse kunstenaars naar de bossen van Barbizon. In hun voetsporen gingen ook Belgische en Nederlandse collega’s schilderen in de buitenlucht. Verspreid over zes zalen tonen ruim 90 schilderijen en werken op papier de grote liefde voor de natuur. Dankzij de renovatie en vernieuwing van Museum Boijmans Van Beuningen reizen publiekslievelingen en onontdekte schatten eenmalig af naar Leeuwarden.

Openingsbeeld: Claude Monet, Champ de coquelicots, 1881. Collectie Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam. Verworven met de verzameling van: D.G. van Beuningen 1958.

Cultuur
  • Fries Museum
  • Claude Monet, Champ de coquelicots, 1881./ Foto: Studio Tromp.