Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Smullen van Noorderland-kerstbrood

Als cadeau voor de feestdagen verklapt bakkerij Schepers in Sleen het traditionele familierecept van hun befaamde kerststol!

Kerstbrood

Dit recept verscheen in Noorderland 2020-8.

We stappen de bakkerij van Schepers in Sleen binnen waar de behaaglijke warmte ons meteen omhult. Heerlijke geuren van speculaaskruiden, versgebakken brood en rum roepen herinneren op aan feestdagen van vroeger. Het is een bijzondere dag, want we zijn getuige van de eerste Noorderland-kerstbroden die gebakken worden door "Herman Brood" – zijn bijnaam in Sleen – en zijn zoon Roy. Als cadeau voor de feestdagen verklappen ze het traditionele familierecept van hun befaamde kerststol, die is omgedoopt tot Noorderland-kerstbrood.

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 500 gr patentbloem
  • 2 eieren
  • 250 ml volle melk
  • 10 gr zout
  • 15 gr citroensap (1deel rasp en 2 delen suiker)
  • 50 gr verse gist of 20 gr gedroogde instant gist
  • 125 gr roomboter
  • kant-en-klare amandelspijs

Voor de vulling:

  • Weeg in totaal 750 gr af en maak zelf een keuze uit rozijnen (het grootste deel), krenten, gekonfijte sinaasappelstukjes, sukade en noten (max. 75 gr)

Werkwijze

  • Verwarm alvast 100 ml melk tot 35 graden (niet warmer) en los de gist erin op
  • Meng er vervolgens 100 gr bloem door en zet dit mengsel 20 min. weg totdat de gist begint te werken.
  • Meng vervolgens de overige bloem en melk, het zout, het gist, de citroenrasp en één ei erdoor en kneed hier een mooi deeg van.
  • Na 7 tot 8 min. kun je de boter erdoor kneden; werk net zolang door tot je een glad deeg hebt. Laat dit 5 min. rusten en werk er dan voorzichtig de vulling erdoor.
  • Verdeel het deeg in drieën en maak er bollen van. Leg ze vervolgens weg op een theedoek (met een beetje bloem bestoven) en dek af met folie.
  • Laat het deeg 25 min. rijzen, druk daarna de bollen plat en punt ze mooi kort op. Laat vervolgens weer 20 min. rijzen.
  • Maak in het midden van de bol een verdunning m.b.v. een rolstok. Hier leg je de amandelspijs in; de hoeveelheid spijs is ongeveer 15 tot 20% van het gewicht van de deegbol.
  • Maak de randen eventueel vochtig met water.
  • Klap het deeg dicht; druk de uiteinden licht aan; leg de broden op de bakplaat
  • Laat het brood weer 25 min rijzen en kwast er voorzichtig een losgeklopt heel ei over.
  • Verwarm de heteluchtoven voor op 180 graden, zet de stollen erin en draai de thermostaat terug naar 165 graden
  • Bak de broden mooi goudbruin in 30-33 min. (afhankelijk van de grootte). Eet smakelijk!
Culinair
  • Gert Tabak
  • Gert Tabak