Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Online expositie met podcast over Joodse pleegkinderen tijdens de Tweede Wereldoorlog

Tresoar wil met de digitale tentoonstelling 'Wy kinne der noch wol ien by ha', over Joodse pleegkinderen in de Tweede Wereldoorlog, mensen alsnog de kans bieden om de tentoonstelling te bezoeken.

leeuwarden

De expositie 'Wy kinne der noch wol ien by ha' opende vorige week digitaal op de website van Tresoar. De expositie was fysiek te zien in Tresoar zelf, maar staat sinds vorige week online. Daarnaast is er een podcast opgenomen waarin onder andere smokkelkind Fred van Vliet zijn verhaal vertelt.

Vorig jaar was het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd, een jubileumjaar dat groots gevierd zou worden. Het coronavirus gooide helaas roet in het eten. Ook Tresoar moest eerder de deuren sluiten, waardoor de fysieke tentoonstelling 'Wy kinne der noch wol ien by ha' maar kort te zien is geweest. Vanaf 15 april 2021, 75+1 jaar na de bevrijding van Fryslân, wil Tresoar met de digitale tentoonstelling 'Wy kinne der noch wol ien by ha' mensen alsnog de kans bieden om de tentoonstelling te bezoeken. In deze tentoonstelling loop je door een virtuele ruimte waarin je op de portretfoto’s van de smokkelkinderen kunt klikken om hun verhalen te lezen en je kunt een bijzondere podcast beluisteren.

In de podcast, een nieuw onderdeel van de tentoonstelling, vertelt Fred van Vliet zijn verhaal. Fred van Vliet werd in 1942 in Amsterdam geboren. Zijn moeder nam het hartverscheurende maar levensreddende besluit om Fred te laten onderduiken. Als baby werd hij door de dappere verzetsheldin Iet van Dijk naar Fryslân gesmokkeld en ondergebracht bij Marten en Helene van Vliet, in Sneek.

Kijk voor meer informatie op de website van Tresoar.

Uittips
  • Michaklootwijk/iStock