Lifestylemagazine over Noord-Nederland

De nieuwste stadsdichter van Groningen

Myron Hamming heeft veel plannen voor de invulling van zijn nieuwe stadsdichterschap.

Groningen

De nieuwste stadsdichter van Groningen is bekend: de 26-jarige Myron Hamming mag twee jaar lang het stadsdichterschap vervullen.

Myron Hamming is al jaren actief in Groningen als dichter en spoken word artiest. Hij geeft workshops poëzie en spoken word in het onderwijs, maar ook in jeugdinstellingen en in de verslavingszorg. Hij werkt samen met onder andere het Noord Nederlands Orkest (NNO), de Schrijversvakschool en Biblionet en is gast-columnist op NPO Radio 1. Onlangs kwam hij in het nieuws met zijn “Ode aan Groningen”, een video om Groningers een hart onder de riem te steken in deze moeilijke tijd.

Paul de Rook, wethouder cultuur van de gemeente Groningen, maakte afgelopen vrijdag bekend dat Myron Hamming zich de komende twee jaar stadsdichter van Groningen mag noemen. De Rook is blij met de winnaar: ‘Hij kan met verschillende genres uit de voeten en hij heeft de capaciteiten waarmee hij de inwoners van onze gemeente kan aanspreken’.

Hamming heeft veel plannen voor de invulling van zijn stadsdichterschap. Veel aandacht gaat daarbij uit naar kinderen, jongeren en studenten, met activiteiten op scholen en in de wijken en dorpen van Groningen. In deze “coronatijd” ziet hij een heleboel mogelijkheden om taal en poëzie een positieve rol te laten spelen, ook voor kwetsbare groepen.

De stadsdichter
De stadsdichter brengt poëzie onder de aandacht van de inwoners van Groningen. Hij of zij schrijft over gebeurtenissen in de gemeente Groningen, moet een activiteitenplan maken en treedt op bij belangrijke gebeurtenissen in de gemeente Groningen. De stadsdichter woont in de gemeente Groningen en moet een ervaren dichter zijn. Het stadsdichterschap is voor twee jaar.

Cultuur
  • NOORDWOORD
  • Foto: Annie Postma, openingsfoto: iStock