Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Grenzeloze vergezichten

Kunnen kijken tot aan de horizon, onbelemmerd, vrij van elk obstakel. In Nederland is dit bijna onvoorstelbaar.

vergezichten

Kunnen kijken tot aan de horizon, onbelemmerd, vrij van elk obstakel. In Nederland is dit bijna onvoorstelbaar, maar het kan echt nog. Soms niet laag bij de grond maar juist hoog verheven vanaf een uitkijktoren.

In een nog niet zo ver verleden kon je vanaf de Kimmelsberg, net ten zuiden van Schipborg, de kerktoren van Rolde als een klein streepje aan de horizon zien. Uitkijkend over het dal van de Drentsche Aa, en de eindeloze heide was het één vlak land. Zelfs op de Friese en Groningse kleigebieden was er altijd wel een boom of boerderij die invulling gaf aan het uitzicht. Noorderland ging op zoek naar natuurgebieden waar spectaculaire vergezichten hand in hand gaan met een optimale beleving.

Nederland hokjesland

Op onze speurtocht naar onvergetelijke uitzichten konden we direct een aantal kleinschalige landschappen afstrepen. Bijna overal is ons land verkaveld, verdeeld in percelen die soms omzoomd worden door prachtige boomsingels. Weids in de Friese wouden, besloten in het Olde Landschap Drenthe. Vanaf de jaren 30 zijn heidelandschappen omgevormd tot bosplantages waarmee het uitzicht beperkt werd tot enkele tientallen meters bospad. De Gaasterlandse kliffen kregen een mantel van groen en alleen vanaf de uiterste rand kon je nog een blik werpen op het verre Enkhuizen. De laatste snippers veen werden vergraven en omgevormd tot aardappelland. Wel open, maar zonder natuur in het vergezicht.

Natuur
  • Kees Boele
  • Kees Boele