Lifestylemagazine over Noord-Nederland

De Drentse muziekfamilie Karst

Twee generaties uit de Drentse muziekfamilie Karst treden al jarenlang op. Ze zingen in het Engels, Nederlands óf natuurlijk Drents, want het Noorden is hun thuis.

Tekst: Jolanda de Kruyf | Fotografie: Maarten Koch

Twee generaties Karst staan al een leven lang op de bühne en de derde volgt gretig in de voetsporen van Jannie (76), René (51) en Erika (45). Ze zingen solo, samen, oud én nieuw repertoire, afwisselend in ‘t Nederlands, Engels of de moerstaal van hun hart: Drents. Want dat is waar de familie “weg” komt: ‘Het Noorden is thuis.’ 

Ze kunt oe wel uut ’t noorden halen, maor ze haalt ’t noorden nooit uut oe. Treffender had René Karst het familiegesprek nauwelijks kunnen samenvatten. Zet je de generaties bij elkaar, dan ben je verzekerd van een gemoedelijk Drents sfeertje. Dus schuif maar aan, maak kennis met oude bekenden en aanstormend nieuw talent. Er is koffie, een boel kabaal, er worden kleine plaagstootjes uitgedeeld en harde grappen gemaakt. Dat kan als je van elkaar houdt. En dat dóen ze, de Karsten & co.

Heerlijk zootje ongeregeld

Even voorstellen maar: we hebben vader Henk (79), de motor achter het muzikale Duo Karst, trotse pater familias van dit heerlijke “zootje ongeregeld”, en moeder Jannie (76). Zoon René (51) met zijn steun en toeverlaat Wendy (49), dochters Tanja (48) met haar man Gijs Scholten (49, de technicus verzorgt al sinds jaar en dag het geluid van Kerst met Karst) en Erika (45). Dan zijn er bühnebeesten in de dop, kleinkinderen Ychelle (18) en Jozef (11). Daar gaan we nog meer van horen, let maar op. In de aanloop naar de feestdagen praten ze met Noorderland over familie en tradities, over oude en nieuwe avonturen op de planken van het theater, over “hun” Drenthe én over kerst natuurlijk.

Meer lezen? Haal de nieuwe Noorderland nu in de winkel of bestel 'm hier.