Lifestylemagazine over Noord-Nederland

21/12: Lezing Wierdenland of terpenland?

Openbare lezing op donderdag 21 december 2017 door archeoloog Mans Schepers in Museum Wierdenland in Ezinge.

Tekst: Erfgoedpartners | Foto: Anton Tiktak

Een kenmerkend element in het landschap van Noord-Nederland zijn de wierden (of terpen). Maar wat weten we hier eigenlijk over? Onze kennis is vooral gebaseerd op een relatief beperkt aantal vindplaatsen, namelijk in Westergo (met Wijnaldum) en in Middag-Humsterland (met natuurlijk Ezinge). Op 21 december zal in Museum Wierdenland archeoloog Mans Schepers in zijn lezing ingaan op de stand van de kennis over het Noord-Nederlandse terpen- en wierdengebied.

Wij weten door onderzoek dat er aanzienlijke regionale en chronologische verschillen zijn. Schepers neemt deze avond niet alleen botanische gegevens als uitgangspunt maar heeft ook aandacht voor andere materiaalgroepen. Ook benoemt hij waar we mogelijk recent kansen hebben laten liggen. Die beïnvloeden namelijk ook het begrip van het wierdengebied als geheel. 

Iedereen die geïnteresseerd is in archeologie wordt van harte uitgenodigd de lezing bij te wonen. De lezing, die wordt gehouden in Museum Wierdeland, begint om 20:00 uur met een inloop met koffie en thee vanaf 19:30 uur. Deze koffie en thee wordt u aangeboden. In de pauze is de koffie en thee voor eigen rekening.

Voor de bezoekers van de lezing is het ook mogelijk de expositie Pioniers van het Noorden, een ontdekkingsreis door Terpen- en Wierdenland in het museum te bekijken.

Deze lezing is de derde in een reeks archeologische lezingen die Erfgoedpartners organiseert in het najaar van 2017. Deze avond is gratis toegankelijk. Aanmelden kan via de website www.erfgoedpartners.nl of door een mail te sturen naar info@erfgoedpartners.nl. Bellen mag ook: (050) 313 00 52.

Locatie: Museum Wierdenland (Van Swinderenweg 10, Ezinge)

Tijd: Donderdag 21 december 2017 van 20:00 – 21:00 uur. Inloop vanaf 19:30 uur

Toegang: Gratis