Lifestylemagazine over Noord-Nederland

25/12-26/12: Sfeervol kaarslicht en muziek in de Menkemaborg

Op eerste en tweede kerstdag branden er kaarsen in de Menkemaborg van 12.00 uur tot 16.00 uur. Organist Hans Nomen speelt op het kabinetorgel passende Duitse en Franse barokmuziek.

Tekst: Menkemaborg | Foto: Otto Kalkhoven

Op eerste en tweede kerstdag branden er kaarsen in de Menkemaborg van 12.00 uur tot 16.00 uur. Organist Hans Nomen speelt op het kabinetorgel passende Duitse en Franse barokmuziek. Als bezoeker gaat u terug in de tijd en kunt u een kijkje nemen bij de familie Alberda in de 18de eeuw.

Hoe zou het leven en wonen zijn zonder elektriciteit, waterleiding en centrale verwarming. De kamers werden in die tijd verlicht door de brandende haard, allerlei olielampjes en vooral door kaarsen. Alleen op beide kerstdagen worden er echte kaarsen aangestoken in de grote kristallen en koperen kroonluchters en in de fraaie zilveren kandelaars waardoor de vertrekken schitterend en sfeervol worden verlicht.

De kamers zijn versierd voor de kersttijd, maar er staat geen kerstboom in de borg, want dat was in de 18de eeuw nog niet gebruikelijk. De prachtig gedekte tafel met daarop een bijzonder servies van Chinees porselein en schitterende zilveren kandelaars staat klaar, alsof de familie op ieder moment binnen kan komen om te gaan dineren.

Ook in de winter is een bezoek aan de tuin de moeite waard. De vormen van de formele tuin blijven zichtbaar in de geschoren buxus- en taxushagen. Mocht het een witte kerst zijn dan is de tuin helemaal een sprookje.

Komt de 2,5 miljoenste bezoeker nog dit jaar? Het blijft spannend tot het eind. Wat zeker nog te zien is tot en met 31 december is ‘Menkemaborg: 90 jaar museum!’ De openingstijden zijn van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 16.00 uur.