Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Ondergrondse rijkdom

Onder onze voeten krioelt het van leven. In de tuin, op het bospad en zelfs onder de stoep woont een complete armada van wormen, springstaarten, insecten en schimmels. Hoe klein ook, zonder al dit aardse leven kunnen we niet. 

Tekst: Kees Boele | Fotografie: Kees Boele (Natuurpresentaties®), Stella Bos, iStock

Onder onze voeten krioelt het van leven. In de tuin, op het bospad en zelfs onder de stoep woont een complete armada van wormen, springstaarten, insecten en schimmels. Het merendeel is kleiner dan een speldenknop, maar zonder al dit aardse leven kunnen we niet. 

Een vistochtje begon vroeger altijd met pieren steken. Schop in de grond, even wiebelen en rode of grijze kopjes kwamen nieuwsgierig uit het gras. Wat verborgen was werd voor even zichtbaar om daarna snel te verdwijnen of door grijpgrage vingers gevangen te worden. Ook mollen kent iedereen als voorbeeld van bodemleven. Trage wormeneters die met hun gegraaf menig gazon ontsieren, maar tegelijkertijd hun steentje bijdragen aan de onderaardse maatschappij. Hun gangen worden dankbaar gebruikt door ander leven en hun mest is weer voedsel voor springstaartjes. Zo draait onder onze voeten, stil en ongezien, een complete recycling-fabriek met als eindproduct het dagelijks brood voor plant, dier en mens.

Monsterlijke mierenleeuwen

Nietsvermoedend stuitert een bal over de zandverstuiving bij Zeegse. Kindergelach weerklinkt en dan springt een jongen op uit de hei, rent over een zandhellinkje naar beneden en vangt zijn bal weer op. Hij heeft geen flauw idee dat het speelzand vol “leeuwen” zit.

Benieuwd naar het hele artikel? Je leest het in het januari/februarinummer van Noorderland. Haal 'm nu in de winkel of bestel 'm hier.