Lifestylemagazine over Noord-Nederland

21/1: Lezing over Amerikaanse Droom in Drents Museum

Op zondag 21 januari 2018 geeft dr. Maarten Zwiers (Rijksuniversiteit Groningen) in de serie Te Gast in het Drents Museum een lezing over Donald Trump en het dreigend failliet van de Amerikaanse droom.

Tekst en beeld: Drents Museum

Op zondag 21 januari 2018 geeft dr. Maarten Zwiers (Rijksuniversiteit Groningen) in de serie Te Gast in het Drents Museum een lezing over Donald Trump en het dreigend failliet van de Amerikaanse droom. De lezing begint om 14.00 uur in de Statenzaal en is gratis toegankelijk voor bezoekers met een entreebewijs van het Drents Museum.

Make America great again

De verkiezing van Donald Trump als president van de Verenigde Staten kwam voor velen als een complete verrassing. Zijn overwinning past echter in een langer historisch traject dat werd ingezet tijdens de roerige jaren zestig. Gedurende deze periode werd de Amerikaanse samenleving direct geconfronteerd met het rassenvraagstuk. In de jaren daarna kwamen ook de traditionele sectoren van de Amerikaanse economie onder druk te staan, in het bijzonder de industrie. Deze combinatie, de integratie van minderheden en het verdwijnen van banen, veroorzaakte veel onrust onder vooral de blanke bevolking van de VS. Maarten Zwiers betoogt in zijn presentatie dat de historische context essentieel is in het begrijpen van Donald Trumps zege en dat de transformatie van de 'Amerikaanse Droom' naar een 'Amerikaanse Nachtmerrie' een proces is geweest dat meer dan veertig jaar heeft geduurd. Bovendien is dit proces niet uniek voor de VS; veel westerse landen kampen met een vergelijkbare problematiek.

Dr. Maarten Zwiers

Dr. Maarten Zwiers is universitair docent aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is voornamelijk gespecialiseerd in Amerikaanse politiek en geschiedenis, en heeft meerdere publicaties op zijn naam staan. Hij schreef voor onder meer de NRC en het Dagblad van het Noorden. Ook was hij te gast bij EenVandaag en te horen op NPO Radio 1, waar hij meerdere malen sprak over Trump en de Amerikaanse verkiezingen.

The American Dream

Zwiers is te gast in kader van de tentoonstelling The American Dream die nu te zien is in het Drents Museum en de Kunsthalle Emden. De tentoonstelling omvat realistische kunst van 1945 tot 2017, met werken van Edward Hopper, Andy Warhol, Roy Lichtenstein en vele andere bekende en minder bekende kunstenaars. The American Dream – American Realism 1945 – 2017 is nog te zien tot en met 27 mei 2018.

drentsmuseum.nl