Lifestylemagazine over Noord-Nederland

10/2 en 10/3: Workshop nightscape-fotografie Aekingerzand

Leer de basistechnieken van landschapsfotografie bij nacht bij het Aekingerzand bij Appelscha. Fotograaf Rutger Bus laat je in deze workshop, gebaseerd op astrofotografie, de donkerste uren na zonsondergang beleven.

Tekst: Staatsbosbeheer Buitencentrum Drents-Friese Wold | Foto's: Rutger Bos | Openingsbeeld: bjdlzx / iStock

Leer de basistechnieken van landschapsfotografie bij nacht op één van Nederlands donkerste plekken op het vaste land: het Aekingerzand bij Appelscha. Fotograaf Rutger Bus laat je in deze workshop, gebaseerd op astrofotografie, de donkerste uren na zonsondergang beleven. Meld je aan via staatsbosbeheer.nl/nightscapesdfw, er is enkel plek voor een klein gezelschap.

Een workshop bij Rutger Bus fotografie gaat vooral om het samen beleven van de mooiste momenten van een dag, en in dit geval de nacht. Bij deze workshop, gebaseerd op de astrofotografie, staan vooral de donkerste uren na zonsondergang centraal. Een kraakheldere hemel en de afwezigheid van de maan zijn een vereiste. Rutger neemt je mee op ontdekkingsreis langs de nachtelijke hemel en vertelt je over de hemelobjecten die op dat moment te zien zijn. Daarnaast staat natuurlijk vooral het maken van de zogenaamde "Nightscapes" centraal en hebben we uitgebreid de mogelijkheid om de korte theoretische inleiding in de praktijk te brengen. Bijgestaan door de kundigheid en het enthousiasme van Rutger Bus leert u zo de basistechnieken die nodig zijn voor het maken van een geslaagde Nightscape onder de knie te krijgen.

Hoe ziet de Workshop eruit

De Workshop start rond of na zonsondergang. Nadat we hebben verzameld bij eethuis het Aekingerzand gaan we na een korte introductie van de fotograaf te voet het Aekingerzand op. Onderweg probeer ik u wegwijs te maken aan de nachtelijke hemel en zal ik u enkele interessante hemelobjecten aanwijzen welke we eventueel op de foto gaan proberen te zetten. verder zal ik in gaan op hoe je moet belichting en wat het nut is van de timer-remote en de rode zaklamp/led. Dit alles is van belang om een geslaagde Nightscape te maken. Heeft u vragen, stel ze gerust want voordat u het weet is de workshop weer ten einde.

Ben ik wel geschikt voor deze Workshop?           

De workshop is geschikt voor de beginnend en gemiddelde fotograaf die graag eens aan het thema astrofotografie wil ruiken. Het is wel raadzaam dat je de verschillende instellingen zoals ISO waarde, diafragma en sluitertijden op je camera al enigszins onder de knie hebt, en dat je je camera ook in het donker met gemak kunt bedienen. (dit is geen vereiste aangezien we ook een rode zaklamp bij ons hebben om bij te kunnen schijnen). Daarnaast is een statief ook een pré.

De workshop is afhankelijk van het weer. Aangezien het weer zich niet makkelijk laat voorspellen wil het nog wel eens gebeuren dat we niet een compleet heldere avond tot onze beschikking hebben. Ook dan kunnen er prachtige Nightscapes gemaakt worden aangezien de aanwezigheid van enkele wolken een mooi dynamische effect aan uw foto zullen geven. Bij extreme omstandigheden zoals voorspeld onweer of extreme regenval zult u voortijdig een email ontvangen waarin ik u een uitwijkdatum voor de workshop voorleg. 

Datum: 10 Februari 2018 (met een uitwijkmogelijkheid op 17 Februari 2018) en 10 Maart 2018 (met een uitwijkmogelijkheid op 17 Maart 2018)

Tijd: 19.00 – 22.00 uur

Start: Wilhelminahoeve (EETHUIS AEKINGERZAND), Canada 3, 8424 SR Elsloo Tel. 0516-426590

Kosten: € 80,00 per persoon

Aanmelden noodzakelijk: via staatsbosbeheer.nl/nightscapesdfw

Voor meer informatie en overige activiteiten kun je kijken op staatsbosbeheer.nl/DrentsFrieseWold