Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Proeven van culturen

Onder de vlag van stichting De Smaak van Groningen koken nieuwe Noorderlanders op locatie samen de sterren van de hemel. Met producten uit de streek, overgoten met een mix van invloeden uit de verschillende landen van herkomst.

Tekst & Fotografie Cora Westerink

Onder de vlag van stichting De Smaak van Groningen koken nieuwe Noorderlanders op locatie samen de sterren van de hemel. Met producten uit de streek, overgoten met een mix van invloeden uit de verschillende landen van herkomst. Verrijkt met nieuwsgierigheid naar elkaars eetgewoonten. Koken verbroedert, net als samen eten. Daarom mag iedereen komen proeven.

Yasaman Shetabandeh (38) en Ata Yazdani Sarvestani (38) komen uit Shiraz, een stad met anderhalf miljoen inwoners in het zuiden van Iran. De stad is bekend vanwege zijn Perzische tapijten en de bijzondere eeuwenoude tuinen. Shiraz was, tot de revolutie in 1979 en het daarop volgende alcoholverbod, ook het hart van een beroemde wijnstreek. 

In augustus 2016 kwam het stel naar Nederland. Ata is afgestudeerd aan de universiteit. Als ingenieur werkte hij voor de petrochemische industrie en was belast met de aanleg van pijpleidingen, bestemd voor de aanvoer van zeewater om de installaties te koelen. Yasaman studeerde scheikunde, ook aan de universiteit. Op mijn vraag of ze elkaar op de campus hebben ontmoet, lachen ze allebei verlegen en kijken elkaar aan.

Ata legt uit. Sinds de revolutie is de separatie van kracht, mannen en vrouwen zijn in openbare gelegenheden gescheiden. Je ontmoet elkaar dus niet zomaar. Zijn moeder heeft een vrouw voor hem gezocht, het was een gearrangeerd huwelijk. Na mijn vraag of moeder het goed heeft gedaan, stralen

ze allebei. 

Benieuwd naar nog meer nieuwe Noorderlanders en hun kookkunsten? Je leest het in het maartnummer van Noorderland, verkrijgbaar in de winkel of online