Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Het tuinpad op: 4 tuinenmarathons en kleurrijke tuingids

Het Tuinpad Op - In Nachbars Garten stelt zich tot doel bezienswaardige particuliere tuinen en parken in Groningen, Drenthe en Noordwest Duitsland voor geïnteresseerd publiek toegankelijk te maken.

Tekst en beeld via Stichting Het Tuinpad Op - In Nachbars Garten

Het Tuinpad Op - In Nachbars Garten stelt zich tot doel bezienswaardige particuliere tuinen en parken in Groningen, Drenthe en Noordwest Duitsland voor geïnteresseerd publiek toegankelijk te maken en op deze wijze zowel de tuincultuur te bevorderen alsook grensoverschrijdende contacten te stimuleren. 

De basis voor deze ‘bloeiende’ organisatie werd in 1984 door enkele enthousiaste tuinliefhebbers in de provincie Groningen gelegd. In 1992 was het “Jaar van Europa” voor de Stichting aanleiding om de stap vanuit de provincie Groningen over de grens in richting Duitsland te doen. Om het Duitse deel enigszins af te bakenen werd gekozen voor het gebied Noordwest Nedersaksen tot ca. Oldenburg in oostelijke richting en Lingen/Ems in zuidelijke richting (Emsland). Nog iets later werd ook de provincie Drenthe toegevoegd.

Tweejaarlijks wordt een kleurrijke tuinengids uitgegeven. Het boekje heeft een handzaam A5 formaat met 180 bladzijden en is tweetalig (Nederlands en Duits). De gids bevat informatie over alle 130 aangesloten tuinen en van elke tuin een kleurenfoto. Nieuwe tuinen worden na aanmelding door een tuinencommissie gekeurd op gastvriendelijkheid, (planten)kennis van de eigenaar, staat van onderhoud en belevingswaarde van de tuin. Na goedkeuring wordt de tuin iedere drie jaar opnieuw bezocht om het niveau van het tuinenbestand op peil te houden.

Naast het uitgeven van de tuinengids zijn er bijeenkomsten en excursies voor aangesloten tuineigenaren en er zijn de jaarlijkse “Tuinenmarathons”: 

lentetuinenmarathon 28 & 29 april 2018

zomertuinenmarathon Nederland 16 & 17 juni 2018

zomertuinenmarathon Duitsland 23 & 24 juni 2018

herfsttuinenmarathon 6 & 7 oktober 2018,

steeds van 11:00 tot 17:00 uur

Tijdens de tuinenmarathons kunnen tuinliefhebbers zonder een vooraf gemaakte afspraak een selectie van de tuinen bezoeken, de deelnemende tuinen worden t.z.t. op hettuinpadop.nl vermeld.

De tuinengids is verkrijgbaar bij een aantal verkooppunten en veelal bij aangesloten tuineigenaren. De gids kan ook besteld worden door € 11,00 ( € 7,50 + verzendkosten) over te maken op gironummer NL69 INGB 0002 8014 96 t.n.v. penningmeester “Het Tuinpad Op” te Veendam met vermelding van het adres waar de tuinengids naar toegestuurd moet worden.

Tevens via hettuinpadop.nl of via Secretariaat “Het Tuinpad Op”, Eems 37, 9642 KB Veendam.

hettuinpadop.nl

innachbarsgarten.de