Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Adopteer een bijenvolk bij De Kleine Salamander

Iemand anders (of jezelf!) blij maken én de natuur en ecologische bijenhouderij een handje helpen. Het is twee bijen... eh, vliegen in één klap als je een bijenvolk adopteert bij De Kleine Salamander.

Beeld: Sjoerd Bonnema | Openingsbeeld: RugliG / iStock

Iemand anders (of jezelf!) blij maken én de natuur en ecologische bijenhouderij een handje helpen. Het zijn twee bijen... eh, vliegen in één klap als je een bijenvolk adopteert bij De Kleine Salamander. 

Sjoerd Bonnema van De Kleine Salamander gaf z’n baan bij de overheid op om een ecologische bijenhouderij te beginnen. Het is zijn passie om anders te ondernemen: zijn werk draait niet om materiële verdiensten, maar om rijkdom op een andere manier. Rijkdom die niet ten koste gaat van de aarde en haar bewoners; hij vindt rijkdom in ecologische groei en vrijheid, in het imkeren met respect voor de leefomgeving.

Als ecologisch werkende imker is voor Bonnema de wisselwerking tussen de bijen, zijn handelen en de gezamenlijke leefomgeving belangrijk. Hij houdt wat hij noemt “streekeigen bijen”: honingbijen die in de omgeving van de vaste standplaatsen door natuurlijke bevruchting tussen darren en koninginnen zijn ontstaan (in plaats van genetisch “zuivere” bijen). Hij ziet in zijn bijenvolken een eigen karakter en door onderlinge vermenging ontstaan er meer volken met een grotere diversiteit aan genetisch materiaal. 

Bonnema werkt met vaste standplaatsen zodat de bijen zo weinig mogelijk verplaatst hoeven te worden. Ook gaat hij zo rustig mogelijk met de bijen om en houdt hij er rekening mee niet teveel handelingen te verrichten binnen de bijenwoning. In het ecologisch imkeren staat de vitaliteit van de bij - en niet persé de productie van honing - voorop. Daarnaast kan door bewuster handelen een bijdrage worden geleverd aan een wereld waarin ecologische, niet economische, groei centraal staat.

Met de adoptie van een bijenvolk help je niet alleen mee aan het creëren van vitale, streekeigen bijenvolken, maar wordt het voor Bonnema ook mogelijk om zijn oude kasten te vervangen voor duurzaam gemaakte bijenkasten (die al snel in prijs kunnen oplopen) uit de regio.

De adoptie van een bijenvolk kost €50 per bijenvolk per jaar. Je ontvangt een persoonlijk certificaat, honing, het boekje De Schittering en het informatieblad Adoptie bijenvolk (een uitgebreid document over Bonnema's manier van het ecologisch houden van streekeigen bijen) en gratis bezoek open imkerij- en tuindagen bij De Kleine Salamander.

Kijk voor meer informatie over ecologisch imkeren en de adoptie van een bijenvolk op dekleinesalamander.com.