Lifestylemagazine over Noord-Nederland

5/4: Wilde Natuurdag in het Drents-Friese Wold

Op donderdag 5 april vindt de Wilde Natuurdag plaats op Landgoed ’t Wildryck in Dieverbrug. Het Nationaal Park wil zo ondernemers en omwonenden betrekken bij ideeën om meer wilde natuur in het Drents-Friese Wold te realiseren.

Tekst: IVN Drenthe | Foto: Jasmina007 / iStock

Wat gaat er veranderen in het Nationaal Park? Op donderdag 5 april vindt de Wilde Natuurdag plaats op Landgoed ’t Wildryck in Dieverbrug. Het Nationaal Park wil zo ondernemers en omwonenden betrekken bij ideeën om meer wilde natuur in het Drents-Friese Wold te realiseren. Deze dag kan iedereen verhalen opdoen hoe dat er uit kan zien. Met de recreatiesector wordt besproken hoe wilde natuur een economische impuls kan geven aan de streek.

Struinen door de bossen, geen rechte bospaden meer en omgevallen bomen op het pad: het kan op termijn werkelijkheid worden in bepaalde delen van het Drents-Friese Wold. Dat zijn geheel nieuwe ervaringen voor bezoekers. Daarmee kan het Nationaal Park een publiekstrekker voor recreanten worden die meer avontuur in de Nederlandse natuur zoeken. Wilde natuur biedt kansen voor biodiversiteit, maar dus ook voor de recreatiesector en betrokkenen in de regio. Daarnaast blijft het Drents-Friese Wold uiteraard een eldorado voor bezoekers die graag gebruik maken van de gebruikelijke gebaande en bewegwijzerde wandel- en fietspaden.

Rewilding en natuurkrachten

Het lange termijnbeeld voor het Drents-Friese Wold is een wilde natuur gebaseerd op de natuurkrachten water, wind, flora en fauna. De natuur kan hier, binnen bepaalde grenzen, haar gang gaan. Dat betekent minder natuurbeheer en bossen die met rust worden gelaten. Een woud zonder grenzen, met nieuwe kansen voor natuur, recreatie, natuureducatie en werkgelegenheid.

Beelden van wilde natuur

Alle belangstellenden zijn welkom vanaf 19.00 uur op Landgoed ’t Wildryck, Groningerweg 13, Dieverbrug (gebruik bij navigatie het adres Rijksweg 20). Aanmelden is niet nodig. Heeft u afbeeldingen, knipsels of tekeningen van wat volgens u wilde natuur is? Neem ze mee! Ook digitale foto’s zijn welkom! Deze worden gebruikt voor een gezamenlijk sfeerbeeld.

Vanaf 18.30 uur is er gelegenheid om al een beetje wilde natuur in het Drents-Friese Wold te ervaren. U kunt dan op excursie met boswachters van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. Hiervoor dient u zich aan te melden via: a.pot@staatsbosbeheer.nl. Zorg dat u er snel bij bent, want er is beperkt plek!

Kijk voor meer informatie op nationaalpark-drents-friese-wold.nl/