Lifestylemagazine over Noord-Nederland

8/4-3/5: Expositie Peter Boersma "I Morphe Mountains"

Peter Boersma (1974) toont in GalerieH200 van 8 april t/m 3 mei zijn project I Morphe Mountains. Met oude afbeeldingen van bergketens, portretten van Che Guevara of Marilyn Monroe, foto’s van wolken, jurken, auto’s maakt hij fictieve berglandschappen.

Tekst en beeld: GalerieH200

Peter Boersma (1974) toont in GalerieH200 van 8 april tot en met 3 mei zijn meest recente project, I Morphe Mountains. Oude afbeeldingen van bergketens, portretten van Che Guevara of Marilyn Monroe, foto’s van wolken, jurken, auto’s: Peter maakt er met behulp van zijn unieke techniek fictieve berglandschappen van. Het overgrote deel van de collages die in de expositie te zien zijn is nog niet eerder vertoond.

Zijn eerste collage met plakband en papier maakte Peter in 1999. Hij schat dat hij sindsdien meer dan tien kilometer plakband verwerkte. Liefst werkt hij met sleetse tijdschriften, soms meer dan een eeuw oud. Na zowel abstracte als figuratieve perioden legt hij zich nu toe op een specifiek thema: bergen. ‘Alles is mogelijk in een berglandschap. Het weer, licht, grondsoorten, begroeiing: wandelend door de bergen speelt zich doorlopend een schouwspel van schaduwen, lijnen en kleuren voor je ogen af. Ook in een collage is alles mogelijk’.

Peter begon met het maken van collages van bergen op basis van oude foto’s van bestaande bergketens. Zo ontstonden nieuwe landschappen door snippers van foto’s van bijvoorbeeld de Dolomieten en de Himalaya te combineren. Inmiddels stelt hij zichzelf voor de uitdaging om ook berglandschappen te maken met geheel andere beelden als bron. Gletsjers ontstaan uit witte vlakken in de tijdschriften, richels uit de haren van geportretteerde personen, meren uit flinters blauw papier. ‘Alles en iedereen kan een berg worden’.

Ronddwalen in de bergen van Peter Boersma kan vanaf zondag 8 april. De opening is die dag om 15:00 uur en wordt verricht door Herman van Hoogdalem.

Tot en met 2 mei is de expositie van woensdag tot en met zaterdag te bezichtigen. Daarna is I Morphe Mountains nog op afspraak te bezoeken, tot en met 12 mei. Op Koningsdag is de galerie gesloten.

studioh200.nl