Oranje: magische plek voor vogelaars

Oranje stond ruim twee jaar geleden nationaal in de spotlights vanwege de komst van 700 asielzoekers die gehuisvest werden in het voormalig attractiepark Speelstad Oranje. Maar het Drentse streekdorp is veel méér dan een reeks heftige journaalbeelden. 

Tekst: Marloes de Moor | Fotografie: Johan Vos

Oranje stond ruim twee jaar geleden nationaal in de spotlights vanwege de komst van 700 asielzoekers die gehuisvest werden in het voormalig attractiepark Speelstad Oranje. Maar het ruim 100 jaar oude Drentse streekdorp is veel méér dan een reeks heftige journaalbeelden. 

Café Oranjestein is een kroeg om in te lijsten. Trotse Oranjenaar Gesa Eggens (60) met haar landelijke terras is een gastvrouw om te koesteren. De kleine maar hechte gemeenschap beschikt over een rijk verenigingsleven: van biljarten en klootschieten tot ringsteken en toneelspelen. En Oranje ligt ook nog eens ingeklemd tussen twee prachtige natuurgebieden: Diependal en Hijkerveld. Vogelaars komen er van heinde en verre op af.

Een uitgestorven gehucht
Een gure wind blaast door de donkere, hoge dennen, waarvan de toppen haast zwart lijken. Grimmige wolkenluchten boven uitgestrekte, modderige akkers. Te midden daarvan de markante toren van de oude aardappelmeelfabriek van Avebe. Langs het kaarsrechte kanaal een lint witte huizen. Samen vormen ze het Drentse gehucht Oranje.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Je leest het in de Noorderland van april (2018-3), haal 'm nu in de winkel of bestel hier.

 

 

Laatste nieuws