Lifestylemagazine over Noord-Nederland

9/5: Honeysuckle Blue(s) tuin opent in Blokhuispoort, Leeuwarden

Op 9 mei opent de Honeysuckle Blue(s)tuin, een bijzondere verfplantentuin, in de voormalige luchtplaats aan de achterzijde van de Blokhuispoort in Leeuwarden. De tuin, onderdeel van LF 2018, laat de kracht van natuurlijke verfstoffen in planten zien.

Tekst: Farm of the World | Foto: Maayke de Ridder en Modeste Herwig

Op woensdag 9 mei opent de Honeysuckle Blue(s)tuin, een bijzondere verfplantentuin, in de voormalige luchtplaats aan de achterzijde van de Blokhuispoort in Leeuwarden. De tuin, onderdeel van LeeuwardenFryslân 2018, laat de kracht van natuurlijke verfstoffen in planten zien.

In 2016 nam Farm of the World deel aan de Chelsea Flower Show, een prestigieuze tuinenshow in Londen. Beeldend kunstenaar Claudy Jongstra en tuinontwerper Stefan Jaspers ontwierpen hiervoor de verfplantentuin met de titel Honeysuckle Blue(s) Garden. De tuin won een Silver-Gilt medaille in de categorie Fresh Garden. De Honeysuckle Blue(s) tuin is nauw verbonden met het project Farm of the World dat Jongstra ontwikkelde voor Leeuwarden-Fryslân 2018.

De verfgewassentuin Honeysuckle Blue(s) nodigt bezoekers uit om de (bijna) vergeten kennis over natuurlijke verfstoffen en hun kwaliteiten te ervaren en herinneren. Door weer een andere kant van ‘heel normale’ planten te laten zien, hopen we nieuwe waardering en een gevoel van verwondering op te roepen voor deze onbekende bronnen die ons omringen.

De verfgewassentuin wil niet alleen de schoonheid van planten tonen, maar ook de kracht van de kleuren die zij produceren wanneer ze in natuurlijke verfstoffen worden getransformeerd. Helaas is de kennis over deze eeuwenoude methoden snel aan het verdwijnen. Natuurlijke verfstoffen creëren kleuren die essentieel anders zijn; ze hebben diepte, schakeringen, nuance en beweging en zijn elke keer iets anders en resoneren met wat we in de natuur zien. Kortom; ze staan voor een deel van onze natuurlijke wereld.

Claudy Jongstra, Farm of the World: “We zijn erg verheugd dat de Honeysuckle Blue(s) tuin in een uitgebreidere vorm opnieuw wordt opgebouwd als onderdeel van LF2018. Het gedachtegoed van Farm of the World komt zo ook in de Blokhuispoort onder de aandacht en na het eerdere succes in Londen delen we onze boodschap nu ook met bezoekers uit heel Europa, Nederland en Friesland."

Arno Boon, directeur BOEi (Eigenaar Blokhuispoort): “In 2018 is de Blokhuispoort even het middelpunt van Europa. Door gezamenlijke inspanning van LF2018, Farm of the World, de Gemeente Leeuwarden en BOEi heeft Leeuwarden er nu weer een publiekstrekker van formaat bij: een prachtige tuin met een bijzondere boodschap.”

Sjoerd Feitsma, wethouder cultuur: “Farm of the World, midden in Leeuwarden. Natuur, cultuur, stad en platteland: dit podium voor biodiversiteit laat de stedelijke bewoner en bezoeker zien dat onze natuur kwetsbaar is.”

De Honeysuckle Blue(s) tuin is mede mogelijk gemaakt door: Leeuwarden-Fryslân 2018, Stichting DOEN, Mondriaan Fonds en de Iona Stichting. De tuin wordt daarnaast genereus ondersteund door: Friehof Hoveniers, Cruydt-Hoeck Wildebloemenzaden, Kwekerij Heutinck, Nobre Cál halfverharding en Handelsbedrijf R. Postmus. De deelname aan de Chelsea Flower Show in 2016 werd mogelijk gemaakt door AkzoNobel en de Nederlandse Ambassade in Londen.

De opening vindt plaats op woensdag 9 mei om 16.15 uur

Locatie: oude luchtplaats in de Blokhuispoort (achter Alibi Hostel)

16.15 – 16.45 uur

Welkom door Claudy Jongstra en officiële opening door Sjoerd Feitsma (wethouder cultuur Gemeente Leeuwarden)

16.45 – 17.30 uur bezichtiging Honeysuckle Blue(s) tuin en drankje