Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Tuinjournaal april/mei

Tuinredacteur Gert Tabak vertelt in Noorderland wat je in april/mei kunt doen rondom huis en tuin.

Tekst & Fotografie: Gert Tabak 

Tuinredacteur Gert Tabak vertelt wat je in april/mei kunt doen rondom huis en tuin.

Als je deze rubriek leest, dan houd je vast van planten, maar Carlos Magdalena gaat nog veel verder; hij leeft voor planten. Hij probeert ze te redden van uitsterving, en kan niet slapen als het slecht gaat met een plant. In dit boek zijn persoonlijke verhaal, dat je een success story kunt noemen (vooral bestemd voor de echte plantenliefhebber)! 

Mail en Win:  Noorderland mag drie keer dit interessante boek weggeven. Stuur een email met de tekst ‘Heer der planten’ naar redactie@noorderland.nl, of schrijf een (brief)kaart naar Noorderland, Postbus 5070, 9700 GB Groningen. 

De stermagnolia of beverboom (Magnolia stellata) is een bladverliezende, winterharde bossige struik die zeer geschikt is voor een kleine tuin. Na 20 jaar is ze nog maar 3 à 4 meter hoog. In maart/april kan ze ongelofelijk rijk bloeien. Echt een sprookje om te zien. Heel soms heb je pech als het toevallig in de bloeitijd vriest, want dan worden de bloemen bruin; gelukkig gaat het de laatste jaren steeds goed. Mocht je ook zo’n beauty willen aanplanten dan is dit de beste tijd van het jaar. Ondiep planten op een lichte en beschutte plaats is het devies en de bodem daarna zo min mogelijk verstoren.

Vorig jaar was de voortuin nog kaal, maar in de afgelopen herfst hebben we flink wat bollen gepoot. En kijk nou eens wat een feest! In potten hebben we gemengde narcissen geplant en er winterviooltjes overheen gezet. In de smalle rozenborder hebben we een tulpenmengsel gepoot met o.a. veel donker-paarse (bijna zwart met bepaald licht!) Tulipa ‘Queen of Night’.

Benieuwd naar nog meer tips en tricks voor rond huis & tuin? Je vindt 't volledige tuinjournaal in Noorderland 2018-3. Haal 'm nu in de winkel of bestel hier.