Lifestylemagazine over Noord-Nederland

1/6: Langs beschermde planten uit de ijstijd en later bij Schaopedobbe

It Fryske Gea organiseert op vrijdag 1 juni van 19.00 tot 21.00 uur een wandelexcursie door natuurgebied de Schaopedobbe. Deze wandeling wordt begeleid door de enthousiaste natuurgids Johannes Schurer.

Tekst: It Fryske Gea | Foto: Dico de Klein

It Fryske Gea organiseert op vrijdag 1 juni van 19.00 tot 21.00 uur een wandelexcursie door natuurgebied de Schaopedobbe. Deze wandeling wordt begeleid door de enthousiaste natuurgids Johannes Schurer. Leer op een leuke manier over de natuur! Aanmelden kan uiterlijk een dag van te voren (tot 15.00 uur) via itfryskegea.nl/eropuit of 0512 – 38 14 48. Deelname is voor leden van It Fryske Gea gratis en niet-leden betalen € 4,- (t/m 12 jaar € 2,-).

Ben jij wel in voor een lekkere wandeling over de heide? Kom dan mee op excursie door het prachtige natuurgebied de Schaopedobbe. Naast heide vind je hier ook vennen, stukjes zandverstuiving en groepjes bomen. Als die bomen toch konden spreken, dan zouden ze vele verhalen vertellen. Aangezien wij ze helaas niet kunnen verstaan vertelt onze enthousiaste natuurgids je graag meer over dit bijzondere gebied.

Het is een juweeltje, doordat de bodem voedselarm is en het gebied daardoor rijk aan dieren en planten. Dit terrein wordt ook wel Schaopewaskerdobbe genoemd vanwege de vroegere functie. Vroeger werden de schapen hier voor hun jaarlijkse scheerbeurt gewassen in de dobbe. Zo was de vacht mooi schoon voordat deze eraf ging. Het bijzondere aan dit gebied is het hoogteverschil, waarbij je de dobbes op merkwaardige hoogtes aantreft. Leer meer over deze en de andere overblijfselen uit de ijstijd.