Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Friesland in top 10 Europese bestemmingen Lonely Planet

Lonely Planet maakt Best in Europe 2018 bekend: De top 3 Europese bestemmingen voor dit jaar bestaat uit Emilia-Romagna in Italië, Cantabrië in Spanje en Friesland in Nederland.

Tekst: Lonely Planet & Lonely Planet Magazine | Foto: Historische gebouwen langs de grachten van Leeuwarden, de provinciehoofdstad van Friesland © Shahid Khan / Shutterstock

Lonely Planet maakt Best in Europe 2018 bekend: De top 3 Europese bestemmingen voor dit jaar bestaat uit Emilia-Romagna in Italië, Cantabrië in Spanje en Friesland in Nederland.

Voor reizigers die deze zomer de menigtes willen vermijden, zijn volgens Lonely Planet Italië’s culinaire hart, de ruige natuur van Noord-Spanje en cultureel Friesland de absolute topbestemmingen. Vandaag, op dinsdag 22 mei, maakt ‘s werelds toonaangevende reismediabedrijf de top 10 Europese bestemmingen om dit jaar te bezoeken bekend.

De lijst is zorgvuldig samengesteld door reisexperts van Lonely Planet, die het hele continent hebben afgezocht naar de spannendste bestemmingen die onterecht over het hoofd worden gezien. De lijst kijkt verder dan Europa’s populairste bestemmingen en geeft reizigers de beste insidertips voor minder bezochte regio’s in populaire landen, verborgen parels op het continent en alternatieve stedentrips voor cultuurliefhebbers.

Lonely Planet’s Best in Europe 2018:

1. Emilia-Romagna, Italië

2. Cantabrië, Spanje

3. Friesland, Nederland

4. Kosovo

5. Provence, Frankrijk

6. Dundee, Schotland

7. Kleine Cycladen, Griekenland

8. Vilnius, Litouwen

9. Vipava-vallei, Slovenië

10. Tirana, Albanië

Emilia-Romagna in Italië is de nummer 1-bestemming voor dit jaar. De Italiaanse regio wordt vaak overschaduwd door populaire regio’s als Toscane, maar krijgt steeds meer een reputatie als dé culinaire bestemming in Italië. Het is onder andere de geboorteplek van ragù, Parmaham, Balsamico-azijn en Parmezaanse kaas. De enorme culinaire erfenis van de regio kan door reizigers ontdekt worden in het nieuw geopende FICO in Bologna; ’s werelds grootste culinaire pretpark.

De Spaanse regio Cantabrië is nummer 2 op de lijst en biedt een overvloed aan ruige natuur, met grillige pieken van kalksteen in het oudste nationale park van het land en een schitterende kustlijn. De provincie Friesland staat op nummer 3; de hoogste notering ooit van een Nederlandse bestemming in deze lijst. Friesland wordt vaak over het hoofd gezien door internationale reizigers, maar Lonely Planet noemt de provincie een echte verborgen parel. Het feit dat Leeuwarden-Friesland dit jaar Europese Culturele Hoofdstad is, was een belangrijke factor voor de hoge notering van de provincie in de lijst, maar ook de gezellige en compacte hoofdstad Leeuwarden, het uitgestrekte landschap en de Friese Waddeneilanden worden geprezen door de reisgidsenuitgever.

Tom Hall, Lonely Planet-woordvoerder en Editorial Director: “For those looking to beat the crowds in Europe this summer, Lonely Planet’s Best in Europe reveals our hotlist of destinations that provide a great alternative to traditional favourites. Our travel experts have crossed the continent to discover Europe’s most outstanding, underrated and overlooked places that are worth exploring right now. Friesland is a fantastic example of an under-the-radar destination that will give visitors a great travel experience. The region boasts spectacular landscapes around the Wadden Sea, while Leeuwarden is a wonderfully welcoming capital, and this year its selection as European Capital of Culture means visitors will discover a feast of activities, installations and cultural events.”

Sara van Geloven, hoofdredacteur van Lonely Planet magazine in Nederland: “We zijn ontzettend trots dat Friesland de top 3 van Best in Europe heeft gehaald – de hoogste notering ooit van een Nederlandse bestemming in deze lijst. En het is een verdiende plek; niet alleen wordt er dit jaar uitgepakt met fenomenale Culturele Hoofdstad-evenementen, maar de provincie barst ook nog eens van natuur waar je je even helemaal terug kunt trekken. Met de Friese meren, uitgestrekte velden én natuurlijk de idyllische Waddeneilanden is Friesland wat mij betreft een van de meest onderschatte reisbestemmingen in Nederland.”

De schrijvers van Lonely Planet reizen al 45 jaar de wereld rond om bijzondere reisbestemmingen te ontdekken. Best in Europe 2018 is de 6de editie van de spraakmakende lijst met Europa’s verborgen parels. Om reizigers te helpen meer van Europa te zien, is Lonely Planet een samenwerking aangegaan met Eurail.com. Er worden 10 maandpassen weggegeven aan reizigers om het continent deze zomer met de trein te ontdekken.

Kijk voor meer informatie op:

lonelyplanet.nl