26/5: Lauwersmeerdag “Ontdek de zee in het Lauwersmeer”

De Waddenvereniging staat zaterdag 26 mei met een boottocht en wandelexcursie stil bij het feit dat bijna vijf decennia na de afsluiting het oude zoute landschap nog op allerlei manieren zichtbaar is in het huidige Lauwersmeer.

Tekst: Waddenvereniging | Foto: Waddenvereniging / Marcel van Kammen

49 jaar geleden (23 mei 1969) werd Lauwerszee afgesloten. Hiermee veranderde de zee in een meer. De Waddenvereniging staat zaterdag 26 mei met een boottocht en wandelexcursie stil bij het feit dat bijna vijf decennia na de afsluiting het oude zoute landschap nog op allerlei manieren zichtbaar is in het huidige Lauwersmeer.

Boottocht
Met de voormalige viskotter ZK9 Antonia maken we een tocht langs plekken waar de voormalige zee nog zichtbaar is. Zo zijn er nog steeds grote schelpenbanken te vinden. De boottocht wordt begeleid door een lokale gids, die alles over de ontwikkeling van het landschap kan vertellen.

Wandelexcursie
Met de lokale boswachter verkennen we al wandelend de zoute geschiedenis van het Lauwersmeergebied. Hoewel er geen open verbinding met de Waddenzee meer is, groeien er nog steeds planten die we kennen van kwelders en duinvalleien. 

Deelname aan de excursies tijdens de Lauwersmeerdag is gratis. Wel moet u zich van tevoren aanmelden via de website van de Waddenvereniging op waddenvereniging.nl/agenda. Het vertrekpunt voor beide tochten is de Bosschuur van Staatsbosbeheer. Hier is ook een stand aanwezig met informatie over Lauwerszee/Lauwersmeer, het Waddengebied en vismigratie tussen het zoute en zoete milieu. 

Lauwersmeerdag
Datum: Zaterdag 26 mei 2018
Locatie: Bosschuur Staatsbosbeheer, De Rug 1, Lauwersoog
Tijden: 
Boottochten 13:00 – 15.00 uur en 15:00 – 17.00 uur
Wandelexcursies 13:00 – 14.30 uur en 14:30 – 16.00 uur
Aanmelden: via waddenvereniging.nl/agenda
Deelname: Gratis
 

Laatste nieuws