Lifestylemagazine over Noord-Nederland

15/6: Tour des Cimetières - De Kop van Groningen

Vrijdag 15 juni gaan we weer op zo’n bijzondere kerkhoventocht: de Tour des Cimetières – een rondleiding langs Groninger kerkhoven. Voor deze dag staat een tocht gepland langs kerkhoven in de Kop van Groningen.

Tekst: SOGK | Foto: SOGK, kerkhof Oosternieland

Vrijdag 15 juni gaan we weer op zo’n bijzondere kerkhoventocht: de Tour des Cimetières – een rondleiding langs Groninger kerkhoven. Voor deze dag staat een tocht gepland langs kerkhoven in de Kop van Groningen. De tocht voert onder andere langs Uithuizen, Oosternieland en Uithuizermeeden en staat onder leiding van ervaren gidsen. Geïnteresseerden kunnen zich opgeven via Arriva Touring. Een lunch is onderdeel van het programma en is ook inbegrepen in de prijs.

De tocht op 15 juni voert eerst naar Warffum, waar de algemene begraafplaats bezocht wordt. Hier is een grote diversiteit aan zerken te zien. In 1885 heeft de joodse gemeenschap een stuk grond

van deze begraafplaats gekocht, waar nog 29 grafstenen staan; de oudste stamt uit 1887. Van Warffum rijden we naar Uithuizen en bezoeken daar het katholieke kerkhof. Op het kerkhof staat een kapel met een mooie beeldengroep en dichtbij de kapel liggen imposante graven. De volgende stop is Hotel Ekamper in Oosteinde voor de lunch. Na het middagmaal bezoeken we de begraafplaats en het kerkje tegenover het hotel, waarna we doorrijden naar Oosternieland. Kerk en kerkhof liggen daar op het hoogste punt van de wierde. De zware vlakke graven zakken deels weg van de steile wand. Op het afgegraven deel van de wierde ligt de nieuwe begraafplaats. Onze laatste stop is bij de kerk van Uithuizermeeden. Rond de kerk liggen een paar graven. Binnen heeft de beheerder koffie en thee voor ons klaarstaan. Daarna rijden we terug naar Groningen en Assen.

Verschillende opstapplekken

De deelnemers kunnen voor deze tocht opstappen in Assen en in Groningen. Vertrek: Station Assen bushalte A om 09.00 uur, Groningen bushalte rondvaartboot voor Station Groningen om 9.45 uur. Retour Groningen 16.45 uur, retour Assen 17.15 uur. Prijs: € 42,50 pp. Inclusief lunch bij Hotel Ekamper en koffie en thee in de kerk van Uithuizermeeden.

Opgave

Aanmelden kan per e-mail via touring.groningen@arriva.nl of tijdens kantooruren telefonisch 050-5260268.

Bijzondere plekken

In samenwerking met Arriva Touring organiseert Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) sinds een aantal jaren de zogenaamde ‘Tour des Cimetières’, een rondleiding langs Groninger kerkhoven. De Groninger kerkhoven zijn erg populair en in voorgaande jaren werden verschillende, volle bussen met geïnteresseerden rondgeleid. Met de Tour des Cimetières willen Arriva Touring en de Stichting Oude Groninger Kerken het publiek laten kennismaken met de schoonheid van Groninger kerkhoven.