Lifestylemagazine over Noord-Nederland

21/6: Bumble B-Rapsodie, een BIJzonder concert bij De Kruidhof

Op 21 juni 2018 vindt in De Kruidhof, de hortus van Fryslân, een bijzonder bijenconcert plaats. Het muziekstuk bestaande uit verzamelde geluiden en gegevens van hommelkasten in de hortus en scholen in Fryslân en Ostfriesland.

Tekst en beeld: De Kruidhof | Openingsfoto: iStock

Op 21 juni 2018 vindt in De Kruidhof, de hortus van Fryslân, een wel heel bijzonder bijenconcert plaats. Het muziekstuk dat uitgevoerd wordt bestaat uit verzamelde geluiden en gegevens van hommelkasten in de hortus en scholen in Fryslân en Ostfriesland. De geluiden en gegevens zijn door de Australische geluidskunstenaars Nigel Helyer en Jon Drummond omgezet tot de Bumble B-Rapsodie. De symfonie in Buitenpost wordt uitgevoerd door Blaast de Bazuin uit Surhuisterveen. Ook de Academie voor Popcultuur Leeuwarden en het Institut für Musik Oldenburg leveren hun BIJdrage. Op hetzelfde moment wordt een vergelijkbaar concert uitgevoerd door lokale brassbands in de botanische tuinen van Oldenburg en Emden. Het is de eerste keer dat bijengeluiden en -data die worden verzameld voor de wetenschap op deze manier worden omgezet naar muziek. Voorafgaand aan het concert kunnen geïnteresseerde bezoekers op bijensafari door de hortus.

Het uitsterven van de bijen bedreigt onze biodiversiteit, voedselvoorziening en economie; ze zorgen voor bestuiving van gewassen. Er wordt veel onderzoek naar gedaan, echter zeer gering in onze regio. Silence of the Bees is een project van LF-2018 en focust op de ontwikkeling van bewustwording en stimulatie van processen voor het belang van bijen binnen de voedselproductie. Silence of the Bees vraagt aandacht voor de bij en beweegt mensen om deze insecten te zien als belangrijke partner in de samenleving. Wetenschap, natuur en kunst worden daarbij zoveel mogelijk met elkaar verbonden.

Jonge onderzoekers

De B-Rapsodie is een samenwerking van De Kruidhof in Buitenpost, Universiteit Oldenburg en Van Hall Larenstein in Leeuwarden. In samenwerking met het Nederlands Centrum Bijenonderzoek, Ökowerk Emden en IMME Bourtanger is het ‘Citizen Science’ project opgezet. Daarbij zijn bij 30 scholen in Fryslân en Duitsland hommelkasten geplaatst. De kinderen worden hierbij ingezet om gegevens voor de wetenschap te verzamelen die gebruikt kunnen worden voor het onderzoek door van Hall Larenstein naar de oorzaken van bijensterfte. Het doel is om tegelijkertijd de bewustwording onder de jeugd te versterken van het belang van de bij voor hun eigen toekomst. 

Oratorio als publiektrekker

In de tuinen van Buitenpost, Oldenburg en Emden komt gedurende het hele seizoen een publiekstrekker; een Oratorio. Een sculptuur, opgebouwd uit leem, wilgentenen en oude wijnflessen waarin bezoekers zich kunnen laten onderdompelen door de ‘muziek’ van de hommels in de hommelkasten die rondom de Oratorio staan. Via een webapplicatie zijn De Oratorio’s verbonden. De tuinen worden middels touchscreens met elkaar verbonden, zodat bezoekers rechtstreeks contact kunnen hebben met de Oratorio’s in de drie tuinen. 

B-Rapsodie op de langste dag

Vanaf 19.00 uur zijn de tuinen open en kunnen bezoekers deelnemen aan bijenrondleidingen. Daarnaast is er informatie over bijen en worden er bijenplanten verkocht.  

Om 20:00 start het concert live in de Muziektuin van De Kruidhof bij het Oratorio. Er is een live verbinding met de andere tuinen die op datzelfde moment door lokale brassbands het muziekstuk laten uitvoeren. Voor het concert is opgave niet verplicht. Er zijn deze avond geen zitplaatsen en vanzelfsprekend is het zo dat hoe eerder u aanwezig bent hoe groter de kans om het concert goed te kunnen volgen.

Na afloop is er gelegenheid om door de tuinen te wandelen en te genieten van de avondgeluiden en geuren in de tuinen bij midzomeravond. Er is informatie over bij-vriendelijk tuinieren en u kunt bij-vriendelijke planten aanschaffen voor uw eigen tuin. 

Door B-RAP ontstaat een blijvende grensoverschrijdende samenwerking in de EDR tussen onderzoeksinstituten, bacheloropleidingen en bezoekerscentra. Via de webapplicaties en publieke activiteiten is B-RAP bijzonder zichtbaar. Niet alleen voor de participerende honderden kinderen en jongeren, maar ook voor de tienduizenden bezoekers van de partners en het publiek van LF2018.

B-RAP is een project van Silence of the Bees.