Tekst: Kees Boele | Fotografie: Kees Boele (Natuurpresentaties®), Stella Bos
‘Watercrassula overwoekert Haren.’ ‘Duizenden wolhandkrabben in Groninger grachten.’ ‘Tankmos dendert over de Drentse heide.’ Zomaar wat krantenkoppen uit de afgelopen jaren. Ons Noorderland lijkt te worden geënterd door exotische plantjes en beestjes. Nog even en onbekende reuzenmuizen nemen bezit van huis en haard. Wat is er aan de hand met onze natuur?
Mensen zijn buitengewoon goed in het bedenken van grenzen. Lijnen op de kaart die niet overschreden mogen worden tenzij voldaan wordt aan strikte voorwaarden. Maar de natuur kent geen grenzen. Landschappen veranderen, planten komen en gaan, dieren verschijnen en verdwijnen. Wat wij exotisch, vreemd of hier niet thuis horend noemen, kan voor de natuur normaal zijn. Maar wij mensen zijn buitengewoon goed in het verslepen van alles wat mooi en eetbaar is naar streken waar ze ongewenste vreemdelingen zijn. Ongemerkt worden ook verstekelingen meegenomen die zich, eenmaal aan wal, explosief kunnen vermeerderen.
Volledig ingeburgerd
Na de ijstijd was Nederland bijna woest en leeg. Bomen waren beperkt tot de jeneverbes en een enkele berk, dieren trokken weg omdat het steeds warmer werd. Tienduizend jaar later hebben we ruim 1400 wilde planten in Nederland. Omdat ze hier bloeien en zaad zetten zijn ze volledig ingeburgerd.
Meer lezen? Je vindt het volledige artikel in Noorderland 2018-5. Haal 'm nu in de winkel of bestel hier.