Lifestylemagazine over Noord-Nederland

In twee dagen van Afrika naar Europa

Al jaren fiets ik de wereld over om het avontuur op te zoeken. Nu rijd ik langs “internationale” gehuchten, buurtschappen en straten in ons eigen Noorden. Van Afrika naar Europa in het Noorderland.

Tekst & fotografie: Erwin Zantinga | Illustratie: Evert-Jan Soepboer

Al jaren fiets ik de wereld over om het avontuur op te zoeken. Van Moskou naar Sint Petersburg of van Maastricht naar de Mont Blanc. Van Zuid-Engeland naar Noord-Schotland. Landen waar soms gevulde schaapsmaag op het menu staat, waar de mensen vreemde talen spreken. Maar nu rijd ik langs “internationale” gehuchten, buurtschappen en straten in ons eigen Noorden.  

Het zeevaarderscafé van Nieuw Guinea

De lokale postbezorgster weet mij te vertellen dat de naam waarschijnlijk komt van een café voor zeevaarders dat hier vroeger heeft gezeten. De geur van het bier is al lang verdwenen maar de naam is er nog. De wereldreis die ik ga maken begint in Groningen, bij de Bocht van Guinea. De naam van de straat is niet afgeleid van Nieuw-Guinea bij Indonesië, maar van Guinea, de traditionele naam voor het Afrikaanse gebied dat langs de Golf van Guinee ligt. 

Benieuwd naar het hele artikel? Je leest het in de nieuwe Noorderland 2018-5. Haal 'm nu in de winkel of bestel online.