Lifestylemagazine over Noord-Nederland

21 juli: Wandeling naar de Eendenkooi Nieuw Onrust

Gidsen van Het Groninger Landschap nemen je mee voor een kijkje bij de Eendenkooi. De wandeling start bij bezoekerscentrum Waddenkust, na het bezoek aan de eendenkooi gaan we per huifkar terug.

Tekst: Het Groninger Landschap | Foto: Geert Job Sevink

Op zaterdag 21 juli organiseert Het Groninger Landschap een wandeling naar de Eendenkooi Nieuw Onrust.

Gidsen van Het Groninger Landschap nemen u mee voor een kijkje bij de Eendenkooi. De wandeling start bij bezoekerscentrum Waddenkust, na het bezoek aan de eendenkooi gaan we per huifkar terug naar het bezoekerscentrum

Nieuw Onrust is één van de twee overgebleven, nog operationele, eendenkooien in de provincie Groningen. Nieuw Onrust werd in 1898 aangelegd bij de gelijknamige boerderij in de Westpolder, vlak bij zee.

Nieuw Onrust is rond 1899 gegraven in opdracht van vier akkerbouwers, en sinds 1979 eigendom van Het Groninger Landschap. De kooi bestaat uit een kooibos, vier vangpijpen en een gegraven plas in het midden. De locatie is perfect, zo vlak achter de waddendijk. Dit is een zogeheten zeekooi, ideaal voor het vangen van in de herfst overtrekkende eenden. Tijdens de trek houden eenden vaak de kust aan. Op het wad en de kwelders vinden ze voedsel, waarna ze in de kooi neerstrijken voor rust en zoet water.

Bezoekerscentrum Waddenkust is geopend van dinsdag t/m zondag tussen 13.00 en 17.00 uur.

Tijd: 10.00 - 16.00 uur

Locatie: Hoofdstraat 83 in Pieterburen. 

Kosten: € 10,- per persoon, beschermers € 6,- en kinderen tot 12 jaar gratis.

Aanmelden: via groningerlandschap.nl activiteiten 

Lunch is niet bij de prijs inbegrepen.