Lifestylemagazine over Noord-Nederland

September en oktober: Voorstelling De Stormruiter

Hét internationale theaterspektakel van het jaar, met in de hoofdrol honderd glanzende Friese paarden. Regisseur Jos Thie neemt je in deze voorstelling - gebaseerd op het bekende verhaal Der Schimmelreiter - mee naar het jaar 1650.

Tekst: LF 2018 | Foto: De Stormruiter, project van Leeuwarden-Fryslan 2018 / LF 2018

Hét internationale theaterspektakel van het jaar, met in de hoofdrol honderd glanzende Friese paarden. Regisseur Jos Thie neemt je in deze knallende voorstelling - gebaseerd op het internationaal bekende verhaal Der Schimmelreiter - mee naar het jaar 1650. Het jaar van dé legende van Fryslân. 

Honderd glanzende Friese paarden in de hoofdrol van een ongekend theaterstuk. Het gebeurt in De Stormruiter, een knallende voorstelling over de overmoedige dijkgraaf Hauke Haien en de eeuwige strijd tegen het water.

Het belooft één van de grootste cultuurproducties van 2018 te worden: de Stormruiter, gebaseerd op de negentiende-eeuwse novelle ‘Der Schimmelreiter’ van Theodor Storm. In opdracht van het Koninklijk Friesch Paarden-Stamboek en Stichting Faderpaard bewerkte Jos Thie de Duitse novelle tot een groots muziektheaterstuk en geeft een hoofdrol aan honderd Friese paarden.

Hauke Haien en zijn witte hengst

De Stormruiter vertelt het dramatische verhaal van de ambitieuze en eigenzinnige Hauke Haien. Een dijkgraaf die maar één doel voor ogen heeft: een dijk bouwen die de eeuwen trotseert. Op een witte hengst raast hij over de dijken om dijkwerkers op te jagen. Tot de dijk breekt tijdens een zondvloed en Hauke met zijn witte hengst verzwolgen wordt door de zee.

Legende komt naar Fryslân

Tot op de dag van vandaag zien mensen de schimmen van de dijkgraaf en zijn paard op het Wad. Jos Thie, die eerder producties als ABE! en Peer Gynt schreef, brengt de legende naar Fryslân en neemt ons mee naar het jaar 1650.

Voorstellingen

Mis het niet: de Stormruiter is alleen in 2018 te zien. Vanaf september vinden de voorstellingen plaats in het WTC Expo in Leeuwarden. Kijk voor data en prijzen op friesland.nl

Komt u uit het buitenland? Alle bezoekers krijgen een koptelefoon, en kunnen daarmee de voorstelling in het Engels en Duits volgen. Dit is niet mogelijk in het Nederlands.